www.elllobregat.com
Violència masclista: estiu negre a Castelldefels
Ampliar

Violència masclista: estiu negre a Castelldefels

miércoles 16 de septiembre de 2015, 03:13h
Cinc persones moren després de dos episodis de violència masclista en només una setmana. En l’àmbit de la parella, cinc dones han perdut la vida a Catalunya en el que portem d’any

En només una setmana, l’agost i l’estiu es va tenyir de negre a Castelldefels. Dos episodis de violència masclista, totalment diferents i sense cap relació, va acabar amb la vida de dues dones, dos menors i un dels homicides suïcidat.

Pel que fa les estadístiques, en el cas de parelles víctimes de violència de gènere, les dues dones són les úniques mortes en aquest tercer trimestre de l’any, que ja compta en total amb cinc dones que han perdut la vida a Catalunya en mans de les seves parelles o ex parelles sentimentals.

D’urbanització idíl•lica a escena del crim
Al costat de la platja, a Castelldefels, ciutat de referència del turisme al territori, la urbanització i la casa havia de ser un espai de luxe per gaudir de la nova campanya estiuenca. L’habitatge, en canvi, es va convertir en una escena que perfectament podria haver protagonitzat qualsevol gran obra de literatura negra. Les constants baralles de la parella, segons apunten els veïns de la zona, van anar aquesta vegada més enllà.

Un home, de 61 anys i de nacionalitat espanyola i uruguaiana, va matar a la seva dona, de 45 anys, i als seus fills, un nen de 12 anys i una nena de set, tot just abans de suïcidar-se amb la mateixa arma de foc. Autèntica tragèdia que coneixíem el 5 d’agost, quan s’obria la investigació ja tancada. Segons Mossos d’Esquadra, les proves que es van fer als diferents cossos donaven la raó a la hipòtesis anterior i, per tant, amb el suïcidi de “l’assassí’, el cas quedava tancat.

En ple carrer
Només una setmana dels fets, el segon succés tindria els carrers de Castelldefels com a escenari. Un home, de 50 anys, veí de Viladecans, va matar a la seva ex parella després de ferir-la de manera important amb un matxet de grans dimensions. El presumpte autor dels fets va resultar ser la segona ex parella de la dona que, suposadament, no acceptava la nova relació que tenia amb un altre home i que, per tant, no acceptava que hagués refet la seva vida.

Precisament, aquesta tercera parella va ser l’home que va aconseguir detenir al presumpte autor dels fets; de tal manera que, mantenim l’adjectiu presumpte per pura deontologia periodística ja que, segons ha confirmat Mossos, no hi ha dubte de la seva culpabilitat: només cal saber si s’aplica la pena com a homicidi o com a assassinat, depenent si es considera que hi havia premeditació, traïdoria o acarnissament. L’home es troba actualment en presó preventiva a l’espera de la sentència.

Objectiu: cap mort per violència domèstica
Amb aquestes dues dones mortes en mans de parelles o ex parelles sentimentals, ja són cinc les persones (tot dones) que han perdut la vida a Catalunya en el que portem d’any: dues al primer trimestre, una al segon i aquestes dues al tercer trimestre. En cap dels cinc casos, va haver denúncia prèvia mort, el que va imprescindible destacar la importància de trucar al 061 o al 900 900 120 en el cas de patir qualsevol tipus de violència masclista.

Pel que fa la Regió Policial Metropolitana Sud (regió que engloba el Baix Llobregat, Garraf, Alt Penedès i la ciutat de L’Hospitalet), durant el primer semestre de l’any, s’han donat (a l’àmbit de la parella) 1.019 fets principals sense trencament de condemna; 103 amb trencament de condemna; 1.080 denúncies i s’han atès a 1.147 víctimes. Xifres que, ara mateix, van camí de superar lleugerament les dades de l’any passat.

A Catalunya, si tenim en compte totes les categories (parelles, àmbit familiar, violència contra menors i gent gran) han perdut la vida 12 persones, vuit dones i quatre homes, per violència domèstica en el que portem d’any. Quatre d’aquests eren joves menors de 17 anys. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios