www.elllobregat.com
Sentit comú i petites inversions, les millors mesures per estalviar energia a l’hivern

Sentit comú i petites inversions, les millors mesures per estalviar energia a l’hivern

jueves 12 de noviembre de 2015, 03:46h
Aconseguir la millor qualificació a la certificació d’eficiència energètica de l’habitatge es pot traduir en un estalvi de 1.600 euros a l’any. Catalunya té com a objectiu per al 2020 reduir el 14,4% del consum estimat d’energia que equival a un estalvi de 800 milions d’euros.

Passat el pont de Tots Sants, ara sí, el fred dels últims mesos de tardor i de l’hivern està a tocar de les nostres portes de la llar. Normalment, la baixada de temperatura es tradueix en un increment de la factura de la llum i/o del gas. Així, doncs, perquè l’hivern no congeli les nostres butxaques, cal tenir en consideració nombroses mesures que ens permetran estalviar bona part de la factura d’energia a partir de petites inversions o, més fàcil encara, gràcies al sentit comú.

I és que, segons dades oficials de la Generalitat de Catalunya, quasi la meitat del consum d’energia a la llar es tracta del consum degut a la calefacció (41% del total), molt per davant del consum dels aparells electrodomèstics (22,2%), l’aigua calenta sanitària (17,1%), el consum de la cuina (10,2%), la il·luminació (7,7%) i la refrigeració (1,4%). D’aquesta manera, incidint en aquest aspecte per aconseguir una major climatització de la llar ens permetrà estalviar cada mes bona part del consum i, per tant, de la factura. Per posar un exemple, actualment, a una llar de 90 m2 de l’àrea metropolitana de Barcelona, on viuen quatre persones, el consum energètic anual ascendeix a més de 8.000 kWh (45% pel consum d’electricitat i 55% per gas, tot i que la tendència afavoreix a l’electrificació).

El repte és, doncs, baixar d’aquest llindar a partir, en definitiva, de dues estratègies fonamentals: millorar l’eficiència energètica de la llar i modificar els nostres hàbits.

Obtenir la A al certificat d’eficiència energètica
Una bona manera de saber si la nostra llar és més o menys eficient és el certificat d’eficiència energètica de l’Institut Català d’Energia de la Generalitat de Catalunya (ICAEN). Aquest document descriu el comportament energètic d’un habitatge, tenint en compte el seu consum d’energia i les emissions de diòxid de carboni que aquest consum produeix. Aquest certificat estructura amb una etiqueta energètica la classificació dels habitatges en una escala de lletres que va des de l’A a la G, on la A és pels habitatges més eficients i la G pels menys.

Aquest document, que és obligatori per a locals, edificis i habitatges que es posin a la venda o en lloguer, és la perfecta referència per millorar el nostre estalvi que pot ser de més de 1.600 euros anuals (un 81%) si comparem un habitatge G d’una llar amb la qualificació A i, per tant, amb la màxima eficiència energètica. I tot és pot aconseguir amb petites inversions com l’optimització de les instal·lacions, la modificació de l’enllumenat, la renovació de finestres o el major aïllament de façanes i/o cobertes, per posar alguns exemples. En aquest sentit, la progressiva millora energètica del parc d’edificis de Catalunya és el principal objectiu de l’anomenada Estratègia catalana per a la renovació energètica d’edificis. Amb l’hozitzó fixat a l’any 2020, la Generalitat de Catalunya incentiva als 1,2 milions de propietaris d’edificis, tant d’usos residencials com terciaris, a millorar el seu comportament energètic per reduir en aquest lustre que queda de marge en un 14,4% el consum estimat d’energia final del parc edificat; i així disminuir el 22% de les emissions contaminants de diòxid de carboni i estalviar un 21% de la despesa econòmica. Tant per cent que es tradueix en uns 800 milions d’euros anuals.

Tota aquesta estratègia comuna no és possible, però, si no partim d’una actitud sostenible i responsable que tingui en compte alguns consells pràctics com, per exemple, mantenir una temperatura entre els 19 i 21º i no més enllà (reduir la temperatura un grau suposa un estalvi del 8%), apagar la calefacció de nit o purgar els radiadors al principi de l’hivern ens permetrà reduir el nostre consum al domicili.

Contractar bé, una font d’estalvi
Amb la introducció, les empreses elèctriques estan obligades a facturar d’acord amb un nou sistema que implica nous preus i diferents modalitats de contractació. Què millor moment que aquesta transició en el sector per saber exactament quines són les nostres condicions que tenim contractades pel que fa els subministraments, sigui per veure el contracte, així com qüestions com la potència, sovint, superior a la necessària. Sens dubte, pot ser una altra manera d’estalviar en la factura energètica. Podem comprovar si tenim contractada més potència de la que realment necessitem connectant al mateix temps els principals electrodomèstics i aparells elèctrics que tenim a casa. Si no salta l’automàtic, podem estar segurs que tenim massa potència contractada, i podem demanar a la nostra companyia que la rebaixi.

En aquest sentit, és important recordar els drets dels consumidors, que són bàsicament set si s’acull al preu voluntari per al petit consumidor (PVPC): escollir lliurement la comercialitzadora i la modalitat de contractació; canviar de companyia sense cost; rebre la informació sobre preus, condicions i possibles canvis de manera clara i transparent; rebre la factura en paper sense cost addicional; triar entre llogar el comptador o adquirir-lo; disposar d’un telèfon gratuït d’atenció d’incidències i reclamacions i, per acabar, precisament, es té el dret obvi de reclamar qualsevol desacord amb la factura.

En aquest sentit, si no està conforme amb el servei, l’usuari sempre pot presentar qualsevol queixa, denúncia o reclamació a l’empresa comercialitzadora que haurà de respondre en un mes de manera obligada. Si l’usuari no queda satisfet amb la resposta, es pot presentar la reclamació a l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor, també a les seus comarcals, o bé a l’Agència Catalana del Consum. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios