www.elllobregat.com
A la caça de l’VTC il·legal a l’Aeroport de El Prat

A la caça de l’VTC il·legal a l’Aeroport de El Prat

jueves 12 de noviembre de 2015, 05:11h
El control de la policia catalana ha reduit al mínim la presència d’VTC sense autorització a la infraestructura pratenca. L’episodi d’Uber ha derivat en un major control per evitar el tradicional intrusisme laboral en el sector del taxi.

Un dels grans atractius dels taxis metropolitans de Barcelona, els tradicionals ‘canaris’ com ells mateixos es denominen pel seu color groc, és l’Aeroport de Barcelona-El Prat. Centenars de taxistes són incondicionals de la infraestructura pratenca i quan la normativa els hi permet (el reglament metropolità permet recollir passatge un mes a les calques parell i altre a les senars, a part d’un dia per cap de setmana) només fan cua a la graella reservada pel servei del taxi; un servei inherent a la història de l’aeroport. Sempre han estat. Abans, però, més sols que no pas ara. A mesura que s’ha desenvolupat la infraestructura, també ha incorporat nous mitjans de transport que reforcen la necessària comunicació de l’aeroport per a tots els públics: parlem dels busos metropolitans, de dia i de nit; de Rodalies, però també, del servei d’Aerobús, dels ‘shuttles’ o enllaços amb fires o el Port de Barcelona i dels coneguts com a VTC, els Vehicles de Transport amb Conductor.

Sense VTC il·legals
A diferència de la resta, aquest últim sempre ha estat pels taxistes metropolitans en el punt de mira pel que fa la competència deslleial i l’intrusisme laboral. Per aquest motiu, l’episodi a finals de 2014 contra Uber i les vagues que es van derivar van revifar una problemàtica existent: la captació de passatgers per vehicles sense cap tipus d’autorització. En aquest sentit, Mossos d’Esquadra hauria reduït pràcticament tota la presència d’VTC sense llicència a l’Aeroport de Barcelona-El Prat, després d’un any de constants controls a qualsevol dels punts d’ambdues terminals. Així ens ho assegura Josep Burgués, sargent de l’Àrea Central de Circulació i Normativa de Mossos d’Esquadra: “Potser a Barcelona, al carrer, hi ha; però aquí a l’aeroport ja és molt difícil”.

La lluita contra la presència de la companyia Uber a la ciutat comtal i també al seu aeroport va obligar a la policia catalana a sistematitzar uns controls que abans eren més aleatoris i que ara -passada la guerra momentàniament contra la companyia privada- posa en el focus els VTC. Des del mes de desembre, segons ha pogut saber El Llobregat, Mossos d’Esquadra ha mantingut una campanya que organitzava a diferents punts de l’Aeroport de Barcelona-El Prat entre dos i tres controls al mes, periodicitat que durant l’estiu ha arribat a ser entre dos i tres per setmana. L’objectiu és, tal i com ha pogut comprovar aquesta capçalera ‘in situ’, comprovar l’autorització dels vehicles; mirar si porten els fulls de ruta i, per acabar, si són vehicles de fora de Catalunya, enviar una comunicació perquè després les autoritats competents comprovin que no es supera el 20% de la facturació total fora del territori, tal i com marca la normativa.

Amb un control ràpid, àgil, que aprofita l’embut que es dóna a certes parts de les terminals i que, per tant, obliga als conductors a passar pel control, Mossos d’Esquadra ha pogut xifrar els diferents tipus de sancions i reduir, sobretot, els vehicles sense cap tipus d’autorització. En aquest sentit, les dades de la policia catalana entre l’1 de gener i el 31 d’agost deixen 576 inspeccions de vehicles de transports de viatgers que van comportar 140 denúncies: 128 per no tenir l’autorització per a vehicles de lloguer amb conductor (targeta VTC) i 12 per no tenir l’autorització de servei públic en turisme (targeta VT). D’altra banda, només 18 cotxes van quedar immobilitzats durant aquest període per no portar cap tipus d’autorització i, per tant, per ser un taxi il•legal. En aquests casos, a més de la paralització del vehicle tal i com recull la normativa catalana, la sanció ascendeix als 4.000 euros. “El gran problema de l’aeroport, el que nosaltres intentem controlar, és el problema dels taxis il•legals. Gent que fa el taxi d’una manera inapropiada, que no paga llicències, que no paga impostos i que no ofereixen les condicions de seguretat necessàries”, apunta Burgués.

Amb aquest objectiu, el 17 de juny es va constituir una mesa de treball conjunta amb Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana, d’un costat, i representants del món del taxi i de l’Autoritat del Transport Metropolità, d’altre. Un objectiu que s’hauria assolit en gran mesura per la pressió policial a la infraestructura, a la Terminal 1 principalment, però també a l’antiga. Precisament, per això, el fi de la temporada estiuenca no s’ha traduït en el final de la campanya de control que es mantindrà per evitar aquest tradicional intrusisme laboral del sector del taxi. Com a mínim, pel que fa la divisió de Trànsit.

En paral•lel, la policia catalana, en col•laboració amb els serveis de seguretat interns de l’Aeroport, treballa també per reduir la captació de passatgers al ‘hall’ principal d’arribades de la Terminal 1, on no és estrany trobar tant conductors de taxis metropolitans que es salten la cua de l’Aeroport o que no poden treballar aquell mes com conductors il•legals d’VTC. En ambdós casos, acostumen a aparcar els cotxes al pàrquing de la infraestructura pratenca per evitar controls fins que capten el passatge. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios