www.elllobregat.com

Segona volta electoral sense gaire canvis a les llistes

martes 14 de junio de 2016, 05:00h
La renúncia de l’espluguenca Carme Chacón com a cap de llista del PSC és el canvi més destacable. Joan Tardà (ERC), de Cornellà, tornarà a formar part del tàndem amb Gabriel Rufián, com a número dos de la llista.

La falta d’acord entre els grans partits nacionals obliga al país a passar novament per les urnes aquest 26 de juny, dia que farà 8 meses des del dia què Mariano Rajoy va dissoldre el Parlament espanyol pel 20-D i, per tant, dia des del qual Espanya es troba amb un Govern en funcions.

Donat el mar d’enquestes, la incògnita és saber què passarà en un context on no hi ha grans diferències. Segurament, la més important és la coalició entre Podemos i Izquierda Unida, una coalició que ni tan sols afecta al Baix Llobregat ni L’Hospitalet donat que a Catalunya ja estava l’acord entre ‘En Comú Podem’ i Iniciativa. Un acord que, d’altra banda, va funcionar al territori del tot: van guanyar a tots els municipis, als 31 que hi ha si sumem a L’Hospitalet.

L’altra gran diferència és el bagatge de les negociacions que s’han donat en aquests darrers mesos: la renúncia de Mariano Rajoy davant la demanda de Felip VI de formar govern; el pacte entre el PSOE i Ciutadans; la falta de sintonia entre les forces d’esquerres, és a dir, PSOE i els grups parlamentaris de Podem; la polarització dels partits nacionals, que pot afectar als partits estrictament catalans com Democràcia i Llibertat o Esquerra Republicana... Per acabar, l’actualitat o la campanya decantarà els resultats finals. Uns resultats que no pinten que canviaran massa, al igual que les noves llistes.

Sense Chacón
I és que els resultats, a excepció dels escons que representi la suma d’IU per Podem, poca cosa canviaran, al igual que les llistes. Els partits afronten aquest ‘reinici’ electoral, pràcticament, de la mateixa manera que el passat 20 de desembre. En cap cas han donat una gran voltat a les llistes electorals, que són pràcticament idèntiques, només amb alguns canvis puntuals.

La novetat més significativa la trobem a les llistes del PSC, on l’espluguenca Carme Chacón ja va renunciar a repetir com a cap de llista de la candidatura socialista després dels dolents resultats del partit al Baix Llobregat on es va veure superat clarament per ‘En Comú Podem’. En el seu lloc, el Baix perd una plaça destacada en favor de la barcelonina Meritxell Batet, mà dreta (o esquerre) de Pedro Sànchez. En aquest sentit, tot i la renúncia de Chacón, es manté la cúpula en el partit, només, amb alguns canvis excepcionals: la incorporació de l’independent Manuel Cruz com a número 2 de la llista i la recuperació del que va ser el primer diputat àrab i musulmà del Parlament de Catalunya, Mohammed Chaib, veí de El Prat de Llobregat, i que ocuparà la sisena posició a la llista. Per la seva part, la regidora de L’Hospitalet Mercè Perea i el molinenc José Zaragoza repetiran en el tercer i quart lloc, respectivament, de la candidatura socialista.

Reyes i Serrano repeteixen
A les files del Partit Popular no hi hauran canvis fins a la vuitena posició de la seva llista, el que vol dir que els màxims representants del partit a Castelldefels, Manuel Reyes, i Cornellà, Daniel Serrano, tornaran a estar a la candidatura conservadora. Reyes repetirà com a sisè a la llista mentre que Serrano el segueix, novament, com a número set. Als darrers comicis, el Partit Popular va ser el partit amb representació parlamentària menys votat a la demarcació de Barcelona, on va obtenir quatre diputats. D’aquesta manera, Reyes i Serrano no van aconseguir ser electes com a diputats i, segons les enquestes, difícilment sortiran escollits en aquesta ocasió.

Torres guanya posicions
Els considerats partits emergents, Ciutadans i En Comú Podem, són els que opten per figures molt vinculades a Barcelona, en detriment del Baix. En el cas de la marea taronja, que té com a presidenciable al veí de L’Hospitalet, Albert Rivera (cap de llista de Ciutadans a Madrid), no trobem cap canvi fins a la setena posició, on apareix Carolina Torres, portaveu de Ciutadans de Viladecans, que guanya dues posicions respecte el 20-D. Qui sí es manté és el màxim representant del partit a L’Hospitalet, el conegut Miguel García, que apareix a l’onzena posició de la llista. D’altra banda, repeteix com a candidat al Senat, Xavier Alegre, regidor de Sant Feliu de Llobregat i una de les veus del partit més importants del territori i que, de fet, va ser escollit com a senador per elecció autonòmica de Ciutadans.

Cau Vicioso
És curiós perquè tot i el bany aclaparador de vots que va rebre al Baix Llobregat i L’Hospitalet, les llistes tornaran a no comptar, pràcticament, amb representants del nostre territori. Hem de baixar al número dotze per comptar a Pilar Eslava, regidora d’Iniciativa a El Prat de Llobregat, una de les ciutats ecosocialistes per antonomàsia amb l’alcaldia de Lluís Tejedor.
De fet, l’altre regidora de la ciutat que anava a la llista al desembre, Lorena Vicioso, cau del número 15 de la llista en favor de Dolores Castro. Qui sí repetirà serà Oscar Guardingo, de L’Hospitalet, com a candidat al Senat. De fet, va ser l’únic del territori que va ser escollit com a electe (Xavier Alegre, Elisabeth Abad i José Montilla ho són per elecció autonòmica). Donat els bons resultats al territori, En Comú Podem repeteix amb els mateixos tres noms: Maria Freixanet i Joan Comorera completen la llista.

Sense canvis als partits catalans
ERC tornarà a confiar en l’experiència i el tarannà del cornellanenc Joan Tardà. El conegut mestre republicà serà novament el número dos de la llista per Barcelona per formar tàndem amb Gabriel Rufián. Tots dos van aconseguir uns excel·lents resultats a la demarcació de Barcelona, on van empatar, de fet, a diputats amb el PSC; mentre que aconseguien guanyar la partida a Democràcia i Llibertat. En aquest sentit, l’ex d’UDC, l’independent de Martorell Joan Capdevila, tornarà a repetir com a número 5, just en el llindar de representativitat dels republicans.

Per la seva part, Democràcia i Llibertat substitueix els seus principals noms del Baix Llobregat a les llistes tant al Congrés com al Senat. En el primer cas, Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell, deixa el seu lloc a la onzena posició per un altre històric del territori: Josep M. Llop, actualment, president de CDC al Baix Llobregat. Llop va ser diputat al Parlament de Catalunya i alcalde de La Palma de Cervelló, municipi on és regidor.
Pel que fa el Senat, Miguel Ángel Escobar, d’Esplugues, no podrà ser candidat donat que és l’actual Delegat del Govern de Catalunya a Barcelona. En el seu lloc, estarà el cèlebre periodista i presentador Miquel Calçada, com a independent. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios