www.elllobregat.com
El CoBoi omple l’espai públic a les portes de la quarta llançadora d’emprenedoria
Ampliar

El CoBoi omple l’espai públic a les portes de la quarta llançadora d’emprenedoria

miércoles 15 de junio de 2016, 11:33h
El programa santboià celebra la CoBoiFest per exposar, al barri Marianao, els dotze projectes d’economia social de l’any

El creixement i desenvolupament econòmic és important; però no de qualsevol manera. Després d’aquests anys de dificultats i amb una societat minvada, l’accent social passa a ser imprescindible. Així ho pensen a Sant Boi, on des de l’any 2013 existeix el programa CoBoi, un laboratori cívic d’emprenedoria i economia social que té com a pilars fonamentals la transformació comunitària i participativa.

Per fer comunitat i apropar-se, precisament, als barris, el programa ha celebrat enguany la CoBoiFest per exposar a l’espai públic els dotze projectes de la tercera llançadora d’emprenedoria. En concret, la festa de cloenda d’aquesta temporada s’ha fet a la Plaça Generalitat de Marianao, una plaça que, segons fonts municipals, es vol recuperar com el cor del barri (més enllà de les activitats, també, es produiran pròximament millores urbanes a l’entorn de la plaça). De fet, allà és ja una realitat la recuperació del tradicional quiosc que, després de molts anys en desús, aplega ara a Circula Cultura, una nova iniciativa que ofereix activitats socio-culturals a través del programa Fem Kiosc de CoBoInnova, una de les potes de CoBoi i que té per objectiu omplir d’activitat social espaís municipals buits.

Tornant a aquesta tercera llançadora, trobem projectes de sectors molt diversos com la intervenció social de suport a infants, la defensa del medi ambient, la promoció dels entorns naturals o l’agricultura sostenible, entre d’altres. Tots, però, tenen com eix vertebrador el desenvolupament econòmic, la generació d’ocupació, això sí, sempre sota un esperit de transformació i d’economia social: “Tots tenen aquesta lògica de reversió comunitària amb fórmules vinculades al treball col·laboratiu i cooperatiu. De fet, la majoria estan instituïdes com a cooperatives que posen en valor el lideratge horitzontal”, ha dit l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, abans d’anunciar la que serà la quarta llançadora d’emprenedoria: “Tenim pensada iniciar ja la quarta edició. Tenim ja projectes molt consolidats, uns més madurs que altres, però en aquesta línia. La nostra aposta és enfortir tot això: consolidar CoBoi com un punt de referència de la ciutat i de la nostra estratègia d’impuls i desenvolupament econòmic sota l’esperit de la justícia social”.

Aquesta quarta llançadora, segons hem pogut saber, presentarà els plecs de condicions a finals d’aquest mes de juny o principis de juliol, per començar definitivament a l’octubre o novembre: “És deliberat. D’una banda, la gent ha d’estar tres o quatre mesos fent bullir l’olla i, d’altra, permet oferir un espai d’interlocució amb nosaltres. De fet, tenim una mitjana d’entre tres i quatre entrevistes prèvies a la presentació del projecte. La proximitat és la peça clau, fins i tot abans de començar”, explica Sergi Frías, tècnic responsable i coordinador de CoBoi.

El que és ja una realitat és la major exigència dels projectes, coneguda l’evolució des de l’any 2013. “La primera edició va ser absolutament una aventura. Es va aprovar i va funcionar relativament bé. Per dir algunes dades, a les primeres llançadores van participar unes 17 iniciatives. Només en aquesta tercera ja es van presentar 26 de les quals hem escollit 13. Hi ha un component de certa exigència; anem a buscar la qualitat dels projectes. D’altra banda, en comparació amb les primeres edicions, hi ha una evolució i una comprensió creixent per part de la ciutadania i, si més no, desperta una curiositat de saber més”.

Així, doncs, els emprenedors estan a les portes de tenir una nova oportunitat per fer viable una idea: “Estem oberts a tot tipus d’idees”, sempre i quan comptin amb aquesta vocació de transformació i economia social que defineix CoBoi, a més de les seves sinergies que genera: “És tant aquest el secret que quan expliquem el que fem, dibuixem un gran paraigües que és CoBoi. És un espai on la nostra intenció és que un participant de CoBoi ja tingui la possibilitat d’entrar en contacte amb altres emprenedors, compartir metodologies”, comenta Frías. I això és possible a aquests diferents fonaments que conformen el programa: llançadora d’emprenedoria, llançadora d’ocupació o CoBoInnova, entre els més importants. “És una de les coses més importants des del seu inici. És un laboratori que, a partir del seu punt de referència a l’antic Centre Cívic de Casablanca, ha generat una mena de taca d’oli circular de projectes que es nodreixen, cooperen i sumen”, diu Moret.

Els projectes, segons ells mateixos

EscribeTuLibro

Naixem amb l’objectiu de fomentar la creativitat i la imaginació a través de la literatura. EscribeTuLibro és una plataforma d’escriptura col·laborativa on podràs submergir-te en un món creat entre milers de persones que formem part de la comunitat. A més, aquesta plataforma és un espai per crear els teus relats i difondre’ls.

A la vegada, hem elaborat el nostre propi programari perquè els centres educatius gaudeixin d’activitats diferents que millorin la gramàtica i ortografia dels estudiants, permetent, també, que els alumnes elaborin històries de forma conjunta i aconseguint que a final de curs tinguem un llibre on els autors siguin els mateixos escolars.

EscribeTuLibro permet crear, entre tots, una història.

Revista Blogirls 2.0

Blogirls 2.0 Magazine és una revista digital gratuïta escrita i editada per dones de tot el món. L’objectiu de la revista és compartir coneixements de temàtiques tan diverses com la fotografia, la cuina, els viatges o les manualitats a través del món digital, fent arribar aquests coneixements a dones del món real amb l’edició en paper de la revista.

Però la nostra pretensió va més enllà de compartir coneixements, volem ser inspiració i motor de canvi per dones que es troben en un moment complicat, de reinvenció o simplement acompanyar-les en el seu dia dia.

La Petjada

La Petjada és un projecte que neix amb l’objectiu d’apropar el territori del Baix Llobregat a la gent de la comarca i que pugui gaudir de la natura de forma saludable, divertida i educativa. La filosofia és construir un vincle amb el nostre entorn natural que ens permeti apoderar-nos del territori, incloure’l a la nostre vida quotidiana i entendre’l o com part del nostre benestar.

Per fer-ho, proposem activitats i tallers fora de l’horari escolar i en caps de setmana, dirigits a famílies, amants de la natura, gent gran i joves, entre d’altres.

MIM Psicologia

MiM Psicologia és un centre de psicologia infantil i juvenil ubicat a Sant Boi de Llobregat, molt a prop de Barcelona. És un centre innovador que aposta per temàtiques actuals com l’educació emocional o la intervenció assistida amb animals, a més de realitzar acompanyament individual (teràpia) a nens i adolescents, logopèdia i assessorament familiar.

A MiM Psicologia creiem en el potencial infinit de les persones. Treballem per desenvolupar al màxim les habilitats i les capacitats de cada nen segons el seu període evolutiu, buscant el seu benestar tant personal com social tenint en compte les característiques personals de cadascú. Oferim un nou servei de creixement personal per a nens, nenes i adolescents on poder desenvolupar la intel·ligència emocional.

Treballem per aconseguir objectius en tots els àmbits de la vida del nen de manera integral, pràctica i lúdica. Busquem el desenvolupament màxim de les habilitats de cadascú a través de les nostres sessions de teràpia i reeducació utilitzant com a base la tecnologia, els animals i el joc, sense que la persona se n’adoni què està aprenent.

M de Mama

M de Mama neix en el moment que em quedo embarassada de la meva filla Maria. A partir d’aquest estat emocional de dubtes, inseguretats i pors, vaig decidir formar-me com a acompanyant maternal, per ajudar a altres embarassades i mares a empoderar-se perquè gaudeixin la seva maternitat i superin les dificultats amb confiança i seguretat.

Veus per la transformació de la Terra

El projecte té com a protagonista el cant i la veu. Conèixer la nostra veu, desenvolupar-la, amb l’objectiu de poder-la aplicar a totes les branques de les arts escèniques.

RSE Valor i Gestió

RSE Valor i Gestió és una assessoria en medició d’impacte social i en sistemes de gestió basats en Responsabilitat Social i en criteris que defensen una economia orientada a les persones, així com al medi ambient. Alhora també es busca el foment d’aliances estratègiques entre empreses socials i amb empreses convencionals.

Espai Gran

Espai Gran – Centre de serveis per a la Gent Gran ofereix programació d’activitats formatives i lúdiques per la gent gran. A més, crea recursos per a millorar la qualitat de vida. Dona suport en les gestions legals /administratives amb tercers; fa tasques de mediació amb familiars; coordinació amb entitats de gent gran del territori o engega un programa de suport a l’autonomia (elaboració de Programes de Suport individualitzat).

TALC

Trepant al Cim (TALC) neix a partir del fet que a Sant Boi no es practica l’escalada, i tenint en compte que en general, dins el municipi aquesta activitat no es reconeix un esport. Volem canviar aquesta manera de veure l’escalada, per tal que la gent no el vegi com un esport de risc, si no com un esport que aporta valors pedagògics, confiança en un mateix i esperit d’autosuperació. Volem reivindicar l’escalada com una alternativa a “l’oci tecnològic” i una via per obtenir hàbits saludables.

Pirum

Pirum (producció ecològica i desenvolupament sostenible) és un projecte per a la reactivació d’espais en desús i la recuperació del concepte de masia, per a la producció d’aliments de forma orgànica, desenvolupar tallers de formació en sostenibilitat i oferir activitats de turisme rural. És un projecte integral, amb diferents formes de participació per a clients particulars i grups, sempre en el marc de l’economia social.

Lleure lliure

Lleure lliure pretén aprofitar els patis de les escoles públiques de Sant Boi per a que nenes i nens de entre 3 i 12 anys, una vegada acabades les classes puguin jugar vigilats per un monitor o monitora, tenint la possibilitat de fer els deures que porten de l’escola abans.

Volem potenciar el joc com a eina educativa i de lleure. Els jocs escollits estarien pactats en assemblees quinquenals per elles i ells mateixos. A més, voldríem aprofitar espais naturals del nostre entorn. També disposarem d’un espai per a berenar de manera rica, variada i saludable.

D’aquesta manera es podria conciliar la vida familiar i la vida personal dels pares i, a més, que nenes i nens tinguin la possibilitat de jugar, ja que és molt important en aquestes edats.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios