www.elllobregat.com
Sant Boi, deu anys donant el bon dia a Catalunya
Ampliar

Sant Boi, deu anys donant el bon dia a Catalunya

jueves 01 de septiembre de 2016, 07:21h
La càmera de TV3 instal·lada a Sant Ramon ha donat visibilitat a Sant Boi com a ciutat de referència de la zona sud del Delta. L’Ajuntament està disposat a la cogestió per tal d’ampliar els seus usos en matèria mediambiental o de control d’incendis

Sant Boi acostuma a sortir, pel matí a Televisió de Catalunya, per dos motius, primer, pel trànsit; i, segon, pel temps. Hi ha, però, una destacada diferència entre aquests dos aspectes. Mentre que tot el territori està inundat de càmeres viàries donada la importància en infraestructures del Baix Llobregat, només existeix una càmera del temps, pròpiament, per aquesta zona sud del Delta i està a l’ermita de Sant Ramon de Sant Boi (les altres estan ubicades a les instal·lacions de TV3 a Sant Joan Despí i a Montserrat).

Així, aquesta petita iniciativa que enguany fa una dècada des de la seva posada en funcionament ha aconseguit donar visibilitat i valor a Sant Boi com a ciutat de referència de la zona metropolitana sud. “La càmera va ser una petició inicial de l’Ajuntament de Sant Boi a la CCMA durant el setembre de 2004. Era una època expansiva pel que fa la instal·lació de les càmeres i la localització ens va semblar idònia per cobrir la zona del Delta del Llobregat en tots els sentits”, ens explica Francesc Mauri, un dels coneguts meteoròlegs i presentadors de TV3. “Després d’un projecte tècnic durant la primavera de 2005, van passar uns mesos fins que a la primavera del 2006 es posar definitivament en marxa”.

I és que, efectivament, el punt on es troba és, sens dubte, un punt excepcional: just a la teulada de l’ermita de Sant Ramon, al cim de Montbaig, des d’on es domina, de forma privilegiada, tota la vall baixa del Delta, però també el Garraf i part de l’Ordal. “La càmera ha posat en valor a Sant Boi pel fet de sortir cada dia a les notícies. Té un component important aquesta càmera des del punt de vista turístic, però també del seu entorn”, diu el segon tinent d’alcalde de Ciutat Sostenible, Josep Puigdengolas. “Només falta que surti l’Aplec de l’Ermita de Sant Ramon, a l’agost”, bromeja Josep Pons, tècnic d’Entorn Natural. “La veritat que, si vas a TV3 i preguntes, et diran que l’hem cuidada molt; no ha tingut mai problemes de res, ni d’insectes, ni quan ha plogut...”, explica. Tot i els difícils inicis per qüestions tècniques –“no va ser fàcil la convivència amb les emissores de Guàrdia Urbana i dels espais municipals, al principi. Era un drama i vam tenir molts problemes, perquè venien els de manteniment i el que té a veure per una cosa no té a veure amb les altres, el cas és que dia sí i dia també havíem de pujar per arreglar coses”, comenta Pons-, la càmera s’ha consolidat a la ciutat i, de fet, es considera que està poc utilitzada respecte el potencial que té en aquesta ubicació.

Ampliar els usos de la càmera
A nivell municipal no es té cap accés a les imatges, que es controlen directament des de la CCMA, i no es té previst aprofitar-la més enllà de les imatges que ofereix a nivell meteorològic: “Ells no ho tenen previst. Estaria bé si es pogués cogestionar. De moment, però, com a Ajuntament, l’única cosa que podem fer és posar en valor tot el tema de la meteorologia i posar en valor aquesta afició. Per a ells és un reconeixement el fet que la càmera estigui a Sant Boi”, comenta Puigdengolas. “Lo maco de la càmera és poder-la cogestionar per fer, fins i tot, segons quins seguiments a treballs a l’entorn o immediatament al voltant de l’entorn”, opina Pons en el mateix sentit.

Es deixa, així, una porta oberta a ampliar els usos de la càmera de la CCMA, que amb la seva vista zenital podria ajudar a seguir pertorbacions a l’entorn o, inclòs, al control d’incendis, una idea incipient que, segons hem pogut saber, ja es va plantejar sense èxit. Només caldria afegir els detectors infrarojos de punts calents, el que afavoriria a la seva prevenció. Sigui com sigui, la importància de la càmera ha experimentat una evolució que es mostra, també, amb la seva partida econòmica (8.000 euros a l’any) que ara depèn directament de Medi Ambient, enlloc de Comunicació directament, com passava al principi. Ja no és una qüestió purament propagandística, sinó que aporta una visió més global.

Seu de Meteo Baix

Mai es sabrà si la instal·lació de la càmera a Sant Boi és una causa directe de l’auge de l’afició a la meteorologia que s’ha produït a la ciutat i a altres punts del territori.

Però la veritat és que s’ha produït una efervescència important als darrers anys per aquest món. Tant que al desembre de 2012 es va crear la coneguda ‘Meteo Baix Llobregat’, una associació d’aficionats a la meteorologia que té, de fet, a l’interior de l’ermita de Sant Ramon una cambra per exposar algunes de les seves millors imatges.

Panells meteorològics, estacions per tot el territori, fotografies espectaculars, sobretot, les de tempestes, ‘Meteo Baix Llobregat’ ha aconseguit aplegar als amants d’aquest món també amb campanyes especials com la visualització de l’eclipsi solar de març de 2015 o amb xerrades divulgatives sobre la meteorologia o la muntanya. Tant és així que han comptat amb l’interès de professionals com el mateix Francesc Mauri o Marcos Amores, meteoròleg i presentador a BTV. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios