www.elllobregat.com
Concentració prèvia, al novembre de 2015, del Ple Municipal de El Prat
Ampliar
Concentració prèvia, al novembre de 2015, del Ple Municipal de El Prat (Foto: Imanol Crespo)

El Prat retirarà l’amiant dels edificis públics municipals

viernes 16 de septiembre de 2016, 12:41h

Tots els partits del Ple Municipial aproven una moció pionera, impulsada per l’Associació de Víctimes Afectades per l’Amiant de Catalunya

La ciutadania no és conscient del perill que comporta aquesta fibra natural, coneguda com amiant, que va ser prohibida a l’any 2001, precisament, pels seus efectes cancerígens. Encara menys de la quantitat d’amiant o fibrociment que encara ens continua envoltant a les nostres ciutats. Dipòsits, canalitzacions, baixants d’aigua, sortides de fum, aeroconductors d’aire, sostres o, fins i tot, jardineres, entre els exemples més habituals.

En principi, l’amiant no és perjudicial. Però amb el temps i el desgast, les seves fibres queden exposades en el ambient com pols. I aquestes fibres sí que poden ser, un cop inhalades, causa de càncer o altres malalties relacionades, sobretot, amb el sistema respiratori. Per fer-nos una idea, d’un feix d’un mil·límetre de diàmetre d’amiant en poden sortir unes 50.000 fibres respirables.

En la lluita, doncs, per encetar la retirada de l’amiant de les nostres ciutats, l’Associació de Víctimes Afectades per l’Amiant de Catalunya ha aconseguit un avenç històric i pioner a tota Catalunya i, segurament, d’Espanya. En concret, ha estat a El Prat, on té seu l’entitat per ser un dels municipis que han pogut estar més afectats per la presència de l’antiga fàbrica Jurid Ibérica, rebatejada posteriorment com a Honeywell Fricción i Federal Mogul, el seu nom actual.

La moció ha estat aprovada de manera unànime per tots els partits del Ple municipal i recull, entre els principals punts, la retirada de l’amiant als diferents edificis públics municipals de la ciutat. Conegut l’excessiu cost i les dificultats competencials que té la retirada d’aquest material de manera generalitzada, és un bon avenç fer-ho a partir dels equipaments que depenen estrictament de l’Ajuntament, entre els quals, hi ha edificis per on passen molts nens i nenes.

En total, la moció recull set punts totals: que l’Ajuntament s’adhereixi a la iniciativa ‘Amianto Cero en Europa’; posar en marxa un pla d’acció per identificar i retirar l’amiant dels edificis públics municipals; elaborar un cens d’instal·lacions a la ciutat; instar al Consell Municipal de la Salut a debatre el tema; encetar una campanya informativa i de sensibilització; donar suport a les demandes dels col·lectius de treballadors de El Prat que han patit exposició activa a l’amiant, en especial, en la creació d’un Fons de Compensació, com ja existeix a França, Holanda, Bèlgica o Itàlia; i, per últim, comunicar-ho a les institucions pertinents.

Aquest acord arriba mesos després d’un primer intent que es va trobar amb el rebuig de l’equip de Govern que va criticar l’entitat per proposar, segons van dir, una moció que era impossible d’aprovar-se i per fer-ho amb la voluntat de desestabilitzar a Iniciativa, quan ells havien donat suport a la causa. De fet, va ser un Ple força intens que va empipar notablement a l’alcalde de la ciutat, Lluís Tejedor. Sigui com sigui, mesos després s’ha arribat a l’absolut consens que pot ser un exemple, també, per altres municipis: “Mocions com l’aprovada a El Prat han de contribuir a posar remei a una situació de greu risc per a la salut pública davant la qual no hi ha marge per a la inacció de les diferents Administracions en els seus respectius àmbits de competència”, ha dit un dels portaveus de l’Associació, José Luis Gómez. És aquest el principal objectiu i repte: obrir el debat a nivell supramunicipal.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios