El territori ja suma quasi 27.000 empreses, 2.000 de les quals han estat creades en els darrers tres anys; això suposa una millora del 3% anual
Per generar ocupació, és fonamental que hi hagi un teixit empresarial ric al territori. Aquest havia quedat molt malmès amb la crisi econòmica que va fer tancar unes 6.000 empreses en només sis anys. La pronunciada caiguda, de les 31.000 companyies que hi havia a l’any 2007 fins a les 24.808 del primer semestre de 2014, deixava una mitjana preocupant de mil empreses tancades de mitjana a l’any. Doncs bé, aquest pic negatiu és història.
Segons l’Informe de Conjuntura Econòmica del segon semestre de 2016 que ha presentat el Fòrum Empresarial del Llobregat, la tendència es manté en creixement i ja hi ha al Baix Llobregat i a L’Hospitalet un total de 26.946 empreses (entenent com a tals l’aproximació per nombre de comptes de cotització al règim general de la Seguretat Social). D’aquesta manera, el territori torna a nivells de 2010 gràcies a una creació d’empreses anual del 3% de mitjana.
Això es tradueix en 2.000 noves empreses en els darrers tres anys. Una millora que no és tan pronunciada com la caiguda que es va produir els anys 2008 i 2009, però que si manté una constància; el que permet ser optimistes de cara al futur.
El sector ‘Serveis’, el preferit per crear empreses
En relació amb els sectors econòmics, el que més puja les estadístiques és l’àmbit dels serveis, que representa fins el 77,5% del total. I dins d’aquest àmbit, curiosament, les activitats artístiques i d’entreteniment i les activitats immobiliàries són els sectors específics on més s’ha concentrat el creixement.
Cal matisar, en relació amb tot el sector serveis, que tenen una dimensió mitjana inferior a les empreses industrials; en concret, 11,4 empleats de mitjana front els 16,8 empleats de mitjana de les industrials.
La creació d’empreses té un canal conductor directe amb la reducció de l’atur, on el Baix Llobregat és la comarca de la demarcació de Barcelona que més millora percentualment les seves dades. Ara bé, en contrapartida, l’autoocupació per embranzida amb aquesta fase de progressiva recuperació econòmica.
Segons les dades del FEM Llobregat, el nombre de treballadors autònoms del Baix Llobregat i L’Hospitalet és de 61.688. Aquesta xifra representa una caiguda respecte a l’anterior trimestre, el que deixa la variació interanual en un testimonial creixement del 0,4%, quan la contractació d’assalariats millora en un 4,9%. III