A les banquetes, habitualment, els entrenadors s’envolten dels seus ajudants, dels fisioterapeutes, dels metges de l’equip, però difícilment hi ha un educador social.
És, precisament, el més interessant d’aquest projecte entre la secció d’Hoquei del Barça i l’Ajuntament de L’Hospitalet que han aconseguit, en pocs anys, convertir la ciutat no només en una escola esportiva d’hoquei, sinó, també, trobar un nou canal de transformació social en un context d’una riquesa multicultural sensacional com el que es dóna a la segona ciutat de Catalunya.
Tot comença a l’any 2010 amb la voluntat de la secció del club blaugrana d’ampliar les seves mires més enllà de la ciutat comtal a l’hora de fer cantera. “Vam pensar en buscar altres iniciatives per captar nois i noies”, explica el director tècnic de la secció d’Hoquei del Barça, Antoni Delás. “Sempre havíem cercat a Barcelona i, clar, és una ciutat molt gran, amb molts esports i per un esport petit com el nostre és difícil aconseguir centres per portar els nois al club. I vam decidir obrir-nos a altres zones”.
Va ser aleshores quan van veure una oportunitat a L’Hospitalet, on, a més, hi ha una alta població d’origen indi o paquistanès, països on l’hoquei és, pràcticament, el futbol d’aquí. Les negociacions amb l’Ajuntament, a través de l’Àrea d’Esports, va derivar no només en una escola, sinó en una aposta clarament social. D’alguna manera, a la banqueta és igual de protagonista la figura de l’entrenador que la de l’educador social: “És interessant perquè els ‘nanos’ provenen de realitats molt diverses. A cada districte, Serveis Socials aporta un educador. Així, hi ha un entrenador -que el posa el Barça- que treballa el projecte de l’hoquei i la part més esportiva; i la figura de l’educador social, que treballa conceptes més familiars a través d’aquest esport”, explica Delás.
De L’Hospitalet a El Prat
La proposta d’ensenyar hoquei a L’Hospitalet sota aquest model social no només va quallar sinó que no ha deixat de créixer. L’any 2012, davant l’augment de joves que es van apuntar a la iniciativa, i que ja arribaven a una cinquantena, es va decidir formar una lligueta entre ells i que gestiona el Consell Esportiu de L’Hospitalet. Aquesta lliga, que enfronta principalment als sis equips corresponent a cada un dels districtes de la ciutat, celebra enguany la seva cinquena temporada que tot just acaba de començar. “La valoració d’aquests anys és molt bona. Hi ha sensacions que són visuals. No coneixes molt bé la realitat del jugador, però des de fora es veu. Hi ha una sèrie de coses intrínseques que estan molt bé, a més en un esport com el nostre que és molt noble”, diu Delás.
Actualment, hi ha uns 120 nois i noies que formen part del projecte, el 50% dels quals d’origen estranger (alguns nouvinguts, però també de segones i terceres generacions). L’èxit del model ha fet que ara doni el salt a una altra ciutat de la zona Llobregat; en concret, El Prat. “Hem vist que a L’Hospitalet funcionava i ara estem treballant el mateix model, també, a El Prat. Aquest serà el segon any que estem entrenant a dues escoles del barri de Sant Cosme. Ara, esperem créixer per poder fer, de la mateixa manera, una lliga formal”.
Així, doncs, a través de l’hoquei, en aquest cas, s’aconsegueix oferir una oportunitat a molts nois i noies que formen part d’un nucli familiar amb importants dificultats. Oportunitat que porta, a més, el nom del Barça pel davant. I és que, des que es va iniciar el projecte, quasi quaranta joves han passat a formar part de la secció d’hoquei del club blaugrana. III