www.elllobregat.com
El Metro arribarà a Esplugues de Llobregat
Ampliar

El Metro arribarà a Esplugues de Llobregat

viernes 05 de mayo de 2017, 18:14h

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i l’alcaldessa de la ciutat, Pilar Díaz, signen un protocol per perllongar la L3 del Metro | L’acord recull, també, la connexió de la línia T3 del Trambaix per Laureà Miró, el que escurçarà la distància entre la ciutat i Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Sant Feliu

Repassant les ciutats veïnes amb frontera amb Barcelona, Esplugues és la única que no té cap parada de metro (compta, només, amb uns accessos de la parada de la L5 Can Vidalet, ubicada a L’Hospitalet de Llobregat). Aquest greuge històric està, avui, més a prop de desaparèixer. Territori i Sostenibilitat i Esplugues han signat un protocol bilateral per la millora del transport públic en el que es recull el perllongament de la línia 3 de Metro.

“És un protocol molt important perquè va en la línia de recuperar projectes que són de primer ordre i de primera magnitud pel transport públic del nostre país, especialment, en l’àmbit ferroviari”, ha dit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. D’aquesta manera, el Govern de la Generalitat adopta el compromís de redactar el projecte constructiu durant aquest any per tenir-ho acabat al 2020 i executar-ho, segons les previsions del conseller, al 2021, sempre depenent de la disponibilitat pressupostària.

Segons les primeres dades, el projecte perllongaria la línia verda des de Zona Universitària a Esplugues Centres, passant primer per la zona de l’Hospital de Sant Joan de Déu. La inversió estimada és de 180 milions d’euros, que permetrien la construcció d’aquest nou tram de Metro de 2,3 metres de longitud.

Connexió del Trambaix per Laureà Miró

A més d’aquestes dues parades noves de Metro que s’obriran a Esplugues, la ciutat gaudirà d’una petita actuació que, en canvi, podrà millorar notablement la mobilitat de la zona. I només cal mirar el plànol actual del Trambaix i la volta que realitza per entendre les avantatges d’aquest segon acord que recull el protocol. Es tracta de la connexió de la línia T3 del Tram entre la plaça de Santa Magdalena d’Esplugues i la parada de la Rambla de Sant Just Desvern al llarg del carrer Laureà Miró.

ATM redactarà els estudis i projectes necessaris, també, pel 2020, en un tram que, en aquest cas, només és d’un quilòmetre i que reduirà el temps necessari en quasi cinc minuts (4,8). “Hem de ser capaços d’avançar en tres línies diferents: accessibilitat, la freqüència i, en tercer lloc, la velocitat comercial”, ha apuntat Rull. En aquest sentit, la connexió farà que Barcelona i Esplugues estiguin, doncs, més a prop de Sant Just i Sant Feliu. La inversió estimada és de 24,6 milions d’euros i inclourà dues noves parades en aquest tram.

“Dia d’esperança”

Per la seva part, l’alcaldessa d’Esplugues ha qualificat el dia d’avui “con un dia d’esperança, que esperàvem molts anys”. Pel que fa el Metro, Díaz celebra la intenció de corregir aquest greuge de ser la única ciutat fronterera de Barcelona sense Metro, però, sobretot, la connexió amb la zona sanitària de Sant Joan de Déu: “Tenim un centre de tercer nivell de referència, que projecta la construcció d’un centre pediàtric pioner a tota Europa i no tindrà Metro”.

En relació amb el Tram, Díaz ha fet un balanç “netament positiu” d’aquests 13 anys del mitjà de transport que ha permès, fins i tot, “pacificar” els eixos viaris per on passa. La nova connexió, segons l’alcaldessa d’Esplugues, beneficiarà en aquest sentit l’antiga N-340 “que va arribar a ser la carretera de l’Estat amb més trànsit”, a més de millorar la mobilitat i potenciar el comerç de la zona.

Donada les bones notícies que representa el protocol per la ciutat, Díaz ha deixat, també, una porta oberta a la connexió dels dos tramvies, que impulsaria una millor mobilitat de tot l’anell metropolità amb Barcelona i de costat a costat. En aquest cas, el territori compta amb un evident consens a favor d’aquest projecte, un consens que no hi ha en el marc municipal de Barcelona. Menys encara després d’un informe acadèmic presentat per la Universitat de Barcelona (Daniel Albalate y Albert Gragera) i encarregat per PDECat de Barcelona, on es recollien “dubte raonables sobre la metodologia” i identificaven “carències importants en la coordinació de l’estudi”. Raons que van portar al portaveu del grup municipal, Joaquim Forn, a demanar la retirada immediata del projecte i a exigir responsabilitats polítiques pels estudis realitzats per l’Ajuntament.

“Estem parlant d’elements tècnics, que són els que interessen per prendre una decisió. Hi ha elements tècnics en un sentit i d’un altre. Valorem-los i escollim la millor decisió que beneficiï no només al transport públic de Barcelona, sinó de tota l’àrea metropolitana”, ha dit Rull en resposta a El Llobregat, també, amb la seva condició de president de l’Autoritat del Transport Metropolità. En aquest sentit, davant les diverses opcions de traçat que hi ha i havent delegat la responsabilitat a l’Ajuntament de Barcelona, Rull assegurà que respectarà el debat i la decisió que es prengui.

El Metro arribarà a Esplugues de Llobregat
Ampliar
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
1 comentarios