www.elllobregat.com
Muñoz: “El pressupost reforça l’aposta decidida del Govern per tenir cura de les persones”
Ampliar

Muñoz: “El pressupost reforça l’aposta decidida del Govern per tenir cura de les persones”

miércoles 22 de enero de 2020, 09:00h
Entrevistem a Lidia Muñoz (Comuns), alcaldessa de Sant Feliu, per parlar de les promeses del mandat 2019-2023.

Què s’ha trobat en entrar a l’Ajuntament? Com ha trobat la institució?
Sant Feliu en Comú ja governava a Sant Feliu i jo formava part de l’equip de govern com a presidenta de l’Àrea de Territori. Per tant, en aquest sentit, no ha estat una entrada des de zero. No obstant, crec hi ha hagut dos canvis fonamentals respecte a la passada legislatura. El primer, és que com a alcaldessa substitueixo al Jordi Sanjosé, que ha estat alcalde de la ciutat durant 8 anys, del que he après molt i que ha deixat una forta petjada a la ciutat. El segon canvi important és el de la composició del govern, doncs aquest mandat el pacte de govern s’ha signat entre els Sant Feliu en Comú Podem i ERC, mentre que a la passada legislatura vam governar amb el PSC. Amb Esquerra teníem més punts de coincidència programàtica, i des de la nostra organització vam optar per un pacte valent i amb més capacitat de transformació per afrontar els reptes que tenim com a ciutat.

Quines són les principals qüestions i desafiaments del municipi que caldrà abordar en aquest mandat?
Ara estem acabant d’abordar el procés d’elaboració del Pla d’Actuació del Mandat (PAM), que posa el seu focus, entre d’altres, en l’aposta per l’habitatge públic i de lloguer, la reducció de residus i emissions i la lluita contra el canvi climàtic, també en la lluita contra la violència masclista i contra les discriminacions, així com en la participació ciutadana i la transparència. Un document que en definitiva, desenvoluparà els nous reptes de ciutat per al mandat 2019-2023, els objectius de ciutat que té cada regidoria i les accions necessàries per a dur-los a terme. El gener iniciarem un Fòrum Ciutadà de presentació a la ciutadania, perquè es generi un debat sobre les propostes, en diversos espais de Sant Feliu. També s’habilitarà un espai en línia on es podrà consultar la proposta de PAM i realitzar el seguiment del seu compliment en temps real, un cop estigui aprovat, que esperem que sigui al ple ordinari del mes de febrer.
El pressupost 2020, recentment aprovat, també reforça l’aposta decidida del Govern per tenir cura de les persones, amb la ferma voluntat de continuar el desenvolupament del Pla de Rescat Social, incrementant els serveis a les persones majors de 65 anys i a la gent jove, i les dotacions en els àmbits de Drets de ciutadania i polítiques socials, especialment posant al centre de les polítiques públiques la lluita per la igualtat i el feminisme. Pel que fa al manteniment de la nostra ciutat, el pressupost 2020 aposta també per la inversió en la remodelació d’equipaments i en la millora de l’estat dels parcs, carrers i places de la ciutat. Finalment, el pressupost consolida les subvencions per al foment de l’ocupació i l’aposta per l’estudi de la possible municipalització de serveis municipals. En definitiva, ens estem dotant de totes les eines per a fer de Sant Feliu una ciutat encara més justa, més verda, i preparada per al soterrament!


Ens podria concretar tres objectius que es marca l’equip de govern per portar a terme els pròxims quatre anys?
Respecte a objectius concrets, cal destacar els que tenen a veure amb l’habitatge i la lluita contra l’emergència climàtica. I per suposat, el repte del soterrament que ha estat llargament esperat a la nostra ciutat i per fi és una realitat. Respecte a l’habitatge, un dels eixos fonamentals dels propers quatre anys és garantir el dret a l’habitatge. Principalment, donant resposta de forma efectiva a les situacions d’emergència habitacional; incrementant el parc d’habitatges de lloguer social i assequible; consolidant l’Oficina Local d’Habitatge com a punt d’interlocució únic per a la ciutadania en matèria aquesta matèria; i també impulsant nous models d’accés a l’habitatge en cooperació amb la ciutadania.
Pel que fa a la lluita contra l’emergència climàtica, un altre dels pilars en els que es basarà l’acció de govern dels propers anys; caldrà fomentar actuacions per a mitigar i adaptar-nos a l’emergència climàtica, implementant mesures d’estalvi i producció pública i comunitària d’energia; promovent l’ús sostenible de l’aigua i la gestió pública d’aquest recurs; i també traçar estratègies per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, fomentant la sensibilització i conscienciació ciutadana respecte el desenvolupament sostenible, i promovent la reducció, reutilització i reciclatge massiu de residus.
Respecte al soterrament, el gran canvi que viurà Sant Feliu, ara s’iniciaran les obres i caldrà minimitzar- ne l’impacte en el dia a dia de la ciutat. Donat que és la gran actuació d’aquest mandat i del vinent, desenvoluparé el tema a la següent pregunta, que precisament pregunta sobre aquesta gran actuació.

Quina és la gran actuació o projecte a llarg termini que necessi­ta el municipi, encara que no s’assoleixi en aquest mandat?
El soterrament respon sens dubte a aquesta premissa: “gran actuació o projecte a llarg termini que necessita el municipi”.
Una lluita de més de quaranta anys, de tota la ciutadania i compartida per totes les forces polítiques. Iniciada amb un Ajuntament encapçalat per Francesc Baltasar, i que s’ha concretat finalment amb els Ajuntaments liderats per Jordi San José i Lídia Muñoz. L’adjudicació de l’obra confirmava definitivament que el Ministeri de Foment assumirà el 100% del cost de l’actuació, sense que la ciutat hagi de suportar cap despesa directa de la obra. El Consell d’Administració d’ADIF, complint el calendari pactat, va adjudicar l’obra del soterrament a finals del mes d’octubre I ja s’ha signat el contracte amb l’empresa. Aquesta licitació, és el pas definitiu per al proper inici d’obres, que duraran uns 44 mesos (fins l’estiu de 2023) i que s’han adjudicat per 62,62 milions d’€. L’Ajuntament de Sant Feliu ja fa unes setmanes que va iniciar els treballs previs per a l’adequació dels serveis públics afectats pel soterrament (canalitzacions d’aigua, fibra òptica, etc), per tal de minimitzar l’impacte de les obres, garantint-ne el seu òptim funcionament. Les obres del soterrament transformaran la fisonomia de Sant Feliu i permetran cohesionar carrers i barris, eliminaran l’elevada perillositat que comporta el creuament del pas a nivell, permetran la millora de les freqüències de pas de trens, milloraran la mobilitat de les persones i els vehicles, i permetran la reducció de la contaminació acústica i ambiental. Amb el soterrament, doncs, les vies quedaran totalment cobertes al llarg del quilòmetre i mig de longitud que fa el casc urbà de Sant Feliu, entre la riera de Pahissa i i carretera de la Sànson. Així, es generaran nous espais per a la ciutat, que s’urbanitzaran mitjançant un concurs internacional que l’Ajuntament de Sant Feliu està desenvolupant, i que finalitzarà amb una consulta ciutadana per a decidir el projecte guanyador; garantint així una transformació urbana no especulativa i fonamentada en la participació ciutadana. Un cop acabin les obres, serà el torn doncs, d’iniciar la transformació urbana i social que Sant Feliu es mereix, després de tants anys de lluita.

Quins aspectes creu que s’han de reformar o millorar de manera mancomunada amb altres municipis veïns?
El treball coordinat amb els diversos municipis del nostre entorn i de l’Àrea Metropolitana, és fonamental per a desenvolupar moltes polítiques innovadores. Des de la lluita contra les emissions que ha iniciat l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb la zona de baixes emissions, la protecció dels nostres espais naturals com el delta del Llobregat o el Parc de Collserola; fins al gran repte de garantir el dret a l’habitatge, que és una necessitat social, davant l’emergencia habitacional que continúa present en els nostres pobles i ciutats.
Ara, son habitualment llogaters qui pateixen la majoria de desnonaments. Les execucions hipotecàries, que en el seu moment en constituïen el gruix, han disminuït, però la precarietat de les persones desnonades ha augmentat, i els lloguers s’enfilen sense sentit. És fonamental aturar l’especulació, també en els preus de lloguer. Calen polítiques decidides per a fer-ho i sobretot, una aposta ferma del govern de l’Estat. Però a nivell metropolità tenim la voluntat i també una gran oportunitat. Ja ens hem dotat d’una eina, el nou operador metropolità de l’AMB, que tinc l’honor de presidir, que té la missió de construir un parc d’habitatge de lloguer protegit i poder influir així en un mercat metropolità amb preus cada vegada més inassequibles. L’objectiu és construir 4.500 pisos de lloguer protegit en 10 anys.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios