www.elllobregat.com
Albiol: “S’ha de ser ferm per avançar en polítiques mediambientals”
Ampliar

Albiol: “S’ha de ser ferm per avançar en polítiques mediambientals”

jueves 30 de enero de 2020, 16:00h
Entrevistem a Raquel Albiol (ERC), cap de l'oposició a Cornellà, per parlar de les promeses per a aquesta legislatura 2019-2023.
Quins considera que són els desafiaments que ha d’afrontar el municipi els pròxims quatre anys?
Una de les grans problemàtiques de Cornellà (i de moltes poblacions) és la necessitat d’habitatge assequible. Cada cop la ciutadania té més dificultats per fer front a les hipoteques o lloguers i en els últims anys han augmentat els desnonaments, bé siguin en habitatges de compra com de lloguer. Per tant un dels principals desafiaments que ha d’afrontar el municipi és de quina manera es pot disposar de pisos a preus assequibles per la ciutadania. Considerem que es necessiten més habitatges, però no a costa de construir fins a l’últim metre quadrat de la ciutat, s’ha de propiciar un canvi de model lògic i sostenible en la planificació i la construcció d’habitatge. I per això s’ha de revisar el pla urbanístic vigent de Cornellà i modificar-lo, per tal d’establir un equilibri entre les zones edificades o que es preveu edificar, els equipaments, les zones verdes i, sobretot, en zones de la ciutat altament densificades.
Per altra banda, les noves construccions que es realitzin han de disposar d’habitatge de lloguer social distribuït homogèniament per tots els barris i també s’han de potenciar les rehabilitacions d’habitatges i posar a disposició locals buits en carrers de baixa activitat comercial per reconvertir-los en nous habitatges i així afavorir la reducció del cost del lloguer. Evidentment aquestes mesures han d’anar acompanyades d’una regulació del preu del lloguer i de venda dels habitatges.
Un altre desafiament d’aquesta legislatura és com es naturalitza la ciutat i quines actuacions concretes s’implementaran per anar cap a un entorn més verd, saludable i sostenible. I en aquest cas s’ha de ser ferm per avançar en polítiques concretes mediambientals com el Pla contra el canvi climàtic, un Pla de Residus, implantació de la transició energètica i mesures d’educació ambiental, entre d’altres.
Un altre dels punts claus de la legislatura és de quina manera es treballa i actua en polítiques socials. S’ha de realitzar una planificació estratègica dels serveis socials bàsics i establir mecanismes per garantir la qualitat de tots els serveis. Prioritzar l’atenció a les persones més vulnerables i garantir els serveis bàsics a la ciutadania, lluitant alhora contra l’atur i la precarietat laboral.Una de les grans xacres de la societat és el masclisme i la violència masclista, per tant hem de posar molts més esforços en feminitzar la ciutat per fer una societat més igualitària i dotar de més recursos per acabar amb la violència masclista.
De la mateixa manera, un dels grans desafiaments és aconseguir una societat inclusiva i diversa, on no hi hagin diferències ni discriminacions per raó de gènere, orientació sexual, religió, ni ètnia i per això calen polítiques actives reals. I un dels reptes pendents és el manteniment i neteja dels carrers així com la millora de la recollida d’escombraries deficitàries des de fa molt de temps i on l’equip de govern no hi ha realitzat les actuacions necessàries per pal·liar o millorar la situació.

Ens podria concretar tres mesures que demanarà impulsar per treballar-les amb el govern al llarg d’aquest mandat?
Al nostre programa electoral vam presentar nombroses mesures en tots els àmbits: social, cultural, educació, comerç, ocupació, turisme, urbanisme, habitatge, mobilitat, medi ambient, participació ciutadana, República, etc, que volem impulsar aquesta legislatura al nostre municipi, triar-ne només tres es fa difícil ja que moltes són importants i prioritàries
Realitzar polítiques actives per disposar d’habitatges socials acompanyat de la revisió del pla urbanístic vigent de Cornellà i modificar-lo, per tal d’establir un equilibri entre les zones edificades o que es preveu edificar, els equipaments, les zones verdes i, sobretot, en zones de la ciutat altament densificades.
Revisar el contracte de neteja i manteniment dels carrers i recollida d’escombraries per adaptar-lo a les necessitats reals de la ciutat, tenint en compte la mancomunació del servei amb altres poblacions.
Reformar el ROM (Reglament Orgànic Municipal) on s’estableixen els criteris d’organització i funcionament de l’Ajuntament i la relació entre ciutadania i govern. La ciutadania ha de tenir més poder decisori i ha de poder participar en diferents projectes i temes estratègics de la ciutat, bé sigui mitjançant consultes ciutadanes o al ple municipal per exemple.

Quina és la gran actuació o projecte a llarg termini que necessita el municipi, encara que no s’assoleixi en aquest mandat?
El repte de major envergadura per dimensions i afectació general a la ciutat, és suspendre el projecte d’execució d’un nou barri sencer, el Ribera-Salines amb prop de 1.500 habitatges a tocar del riu Llobregat. En un municipi on la zona agrària i de ribera ha quedat pràcticament eliminada, ens oposem frontalment a un projecte que contribuiria nefastament a la qualitat de l’aire, a la saturació de Cornellà i a l’ecosistema del corredor natural del riu. També incrementaria la probabilitat d’inundacions a tota la zona sud del municipi atès que es perdria la capacitat de retenció d’aigua del sòl. Es necessita més habitatge però la superfície de Cornellà és limitada, construir fins l’últim metre quadrat és una pèrdua de qualitat de vida per la ciutadania. Actualment es poden fer polítiques per disposar d’habitatges de compra o de lloguer a preus més assequibles sense haver de construir un barri sencer nou, que tampoc solucionaria el problema, al contrari repercutiria negativament en la població i el preu de l’habitatge no es reduiria.

Com descriuria els primers mesos del govern municipal?
És molt aviat per poder descriure la tònica de la present legislatura, però si que ja s’han evidenciat dinàmiques per part de tots els grups municipals que conformen el consistori actualment.
En el cas d’Esquerra Republicana hem passat de dos a quatre regidors i de quarta força a segona, passant a ser els caps de l’oposició. Aquest resultat ens col·loca en una situació de més representativitat i de més força per continuar treballant de manera coherent i constructiva, amb projectes de i per la ciutat, en la reivindicació dels valors republicans, contra la repressió i en defensa dels drets i llibertats.
La majoria absoluta del PSC condiciona la possibilitat d’aprovar mocions o propostes i el fet que En Comú-Movem hagi entrat a govern, ampliant la seva majoria, limita encara més les possibilitats d’èxit de les propostes. S’aprecia la poca voluntat per part del PSC de treballar en qüestions que ells consideren que queden fora de la competència municipal. Tot i això, en certs temes de la ciutat, amb molt treball previ, veiem possible arribar a acords. Encara que existeixen diferències notòries en qüestió de forma, s’aprecia la majoria de formacions progressistes d’esquerra, quedant Ciutadans com única força de centre-dreta.

Com és la relació amb el nou equip de govern?
La relació en general és de diàleg, però hi ha diferències amb els dos grups municipals a govern, és més fàcil l’entesa i el diàleg amb els “Comuns” que no pas amb el PSC, amb aquests últims hi ha més dificultats a l’hora d’arribar a acords o consensuar temes. La seva majoria absoluta i el fet que portin més de 30 anys governant ha fet que tinguin molts vicis adquirits i que la voluntat per facilitar la documentació i informació no sempre s’ajusta als criteris òptims de transparència. Tot i això, el diàleg és possible.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios