www.elllobregat.com
Junts descobrim el futur: Aliances cap a l’èxit educatiu i la innovació
Ampliar

Junts descobrim el futur: Aliances cap a l’èxit educatiu i la innovació

Per Comunicació Campus Baix Llobregat

Al Campus del Baix Llobregat de la UPC a Castelldefels vam començar a participar com a institució “partner” el curs 2018-2019 en un projecte d’innovació educativa adreçat a primària amb l’Escola La Guardia de Sant Vicenç dels Horts, gràcies al programa d’aliances Magnet.

El programa Magnet està impulsat per la Fundació Jaume Bofill en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB i la Diputació de Barcelona, que té per objectiu acompanyar els centres educatius en el desenvolupament d’un projecte educatiu en aliança amb una institució. Aquesta aliança permet al centre de primària desenvolupar un projecte innovador i de qualitat, atractiu, que tingui magnetisme i que es converteixi en un projecte de referència en el seu territori, tant per les famílies com per la comunitat educativa. El programa està inspirat en les Magnet Schools dels Estats Units, que funcionen des dels anys setanta.

Com a part del nostre compromís educatiu per a la transformació social, al Campus del Baix Llobregat de la UPC posem els nostres àmbits d’expertesa al servei d’aquesta escola i el seu alumnat, per a col·laborar en la implantació de processos d’aprenentatge competencial que millorin l’experiència educativa. Mitjançant el voluntariat, diversos membres del professorat de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) i de l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona (EEABB) s’han implicat de manera personal i altruista.

És el cas, entre d’altres, del professor Francesc J. Robert del departament d’Enginyeria Electrònica i de la professora Dolors Royo d’Arquitectura de Computadors de la UPC.

En Francesc va recollir les motivacions i els interessos dels nens i nenes de cicle superior de primària que volien fer un robot, i a partir d’aquí amb una placa d’Arduino va plantejar diferents propostes responent a les seves inquietuds, com per exemple que pogués fer fotos i vídeos, mesurar la temperatura o que pogués agafar mostres per investigar-les. Aquestes iniciatives van resultar en productes com una regadora robòtica, entre d’altres.

El professor i investigador de la Universitat també explica com aquesta manera de treballar per projectes es extensible a qualsevol àmbit de la vida en el que es produeix l’aprenentatge efectiu, amb l’emoció com a base: ens fem preguntes, investiguem les possibles respostes, formulem hipòtesis, organitzem i planifiquem la feina en el temps, verifiquem, etc,..

D’altra banda, aquest primer quadrimestre del curs 2020-21 , els nens i nenes de 4t han sortit als carrers de Sant Vicenç dels Horts per provar l’app, GeoSantVi, que van començar el curs passat i que ara es troba en fase de revisió. Aquesta aplicació és el fruit de la col·laboració amb la Guàrdia i la professora Dolors Royo, de l’EETAC. L’any passat el grup es va posar en contacte amb la Dolors manifestant el seu interès pel geocaching i la idea que havien tingut de fer un projecte vinculat als carrers del seu municipi. Per crear l’aplicació s’han treballat conceptes de geolocalització, latitud i longitud, entre d’altres.

El que s’inicia com un joc desemboca en una aplicació amb continguts culturals, socials i històrics, que permet donar a conèixer a través dels ulls dels nens i nenes, llocs interessants del seu municipi. És important ressaltar el procés de creació de l’aplicació on es destaca la col·laboració activa per part del grup en la creació de continguts i que, com ha resultat, ha permès obtenir un millor coneixement del lloc on viuen.

En una entrevista a Ràdio Sant Vicenç dels Horts, la tutora i coordinadora del projecte a La Guàrdia, Maria Polo, explica les peculiaritats d’aquesta aplicació i com l’ha treballat i vivenciat el seu grup de primària. La podeu escoltar a sencera a: bit.ly/SVHaldia111220

Des de La Guardia es potencia la iniciativa i la creativitat de l’alumnat tenint en compte la seva singularitat, aquest és el seu marc de referència des de fa més de deu anys. De fet, l’alumnat construeix els seus propis aprenentatges i desenvolupa la capacitat d’aplicar-los en diverses situacions i contextos, a través de l’observació, l’experimentació i la reflexió.

Les sinèrgies entre la tecnologia i els seus aprenentatges provinents de l’educació superior, i la metodologia de l’educació primària, constitueixen sens dubte tot un món per descobrir, ple d’oportunitats i reptes, tant per la comunitat educativa, com per la societat en general. Una educació que fomenta que els nens i nenes del futur siguin competents, desenvolupant la seva creativitat innata, potenciant la iniciativa, l’autonomia i el treball en equip, podent donar resposta a reptes científics i tecnològics en el marc d’una societat en evolució contínua. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (3)    No(0)

+
0 comentarios