www.elllobregat.com

Transformació urbana, econòmica i sostenible

viernes 05 de marzo de 2021, 13:27h
Quan es comença a albirar que la Covid-19 marxarà de les nostres vides en un termini mitjà, els sectors econòmics, privats i públics, també estan desempolsant plans urbanístics que estaven a la rereguarda, però a punt, per no perdre pistonada en el que pot ser l’inici de la tan esperada recuperació econòmica.

És el cas dels Ajuntaments de Gavà i Viladecans i el Grup Roca que ja han posat fil a l’agulla per accedir als fons de reconstrucció europeus post Covid i poder urbanitzar la zona de 300.000 metres quadrats que ocupava l’antiga fàbrica Roca Radiadores ubicada entre ambdós municipis. Es planteja transformar uns terrenys d’ús industrial en urbanitzables i sostenibles, amb zones verdes, equipaments i habitatge assequible i també un parc empresarial amb activitats vinculades al sector productiu de Roca.

També El Prat s’està plantejant impulsar el sector conegut com a Eixample Nord, uns terrenys de 164 hectàrees on s’ubicava La Seda de Barcelona. El projecte és de gran envergadura i està lligat al soterrament de la Gran Via, per la qual cosa encara pot anar per llarg. Hi ha d’altres sectors que es podrien veure beneficiats per aquesta embranzida de l’economia com l’Eixample Sud i la Ronda Sud-Aeroport on es preveu la construcció de prop de 3.500 nous habitatges, més de la meitat de protecció pública, que pal·liarien el dèficit que té el municipi i podrien evitar l’èxode de gent jove que ha de marxar del Prat per manca d’habitatge assequible.

Ara bé, tots aquests plans urbanístics no haurien de passar per alt la mobilitat, el medi ambient, l’energia sostenible i un transport públic adequat i pròxim per facilitar els desplaçaments. Poso per exemple l’estació del tren a Viladecans que queda lluny del centre urbà o la L-1 del Metro que acaba a l’hospital de Bellvitge i seria necessari connectar amb la L-9 al Prat-Estació. Pel que fa al consum energètic, el municipi ja ha fet els deures i ha iniciat els tràmits per instal·lar plaques solars als sostres de 22 edificis municipals.

Queda clar que aquesta zona del Baix Llobregat, necessitarà un gran esforç per part de les institucions públiques i dels sectors privats, perquè del que es tracta és de fer una transformació urbana, econòmica i sostenible, que solucioni les necessitats d’habitatge públic i també millori la qualitat de vida de la ciutadania. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios