www.elllobregat.com
El Govern xifra l’impacte econòmic de la Covid-19 en l’esport català
Ampliar

El Govern xifra l’impacte econòmic de la Covid-19 en l’esport català

viernes 09 de abril de 2021, 08:00h
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va presentar els resultats de l’estudi elaborat pel Govern per analitzar l’impacte econòmic que ha tingut la Covid-19 en l’esport català des de l’inici de la pandèmia, i va explicar les mesures econòmiques i legislatives que l’Executiu ha dut a terme per pal·liar aquest afectació en el sector.

La consellera va estar acompanyada del secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras.

L’informe estima en 1.350 milions d’euros les pèrdues econòmiques patides per l’esport català a causa de la pandèmia i determina que un 28% dels clubs i centres esportius, uns 4.000, afronten l’amenaça de tancament durant el 2021, unes xifres “preocupants” que, segons la consellera Budó, ”indiquen que cal continuar actuant i continuar donant suport al sector de l’esport perquè l’impacte ha estat fort”.

L’estudi, elaborat per l’empresa GAPS, determina, en primer lloc, que la situació econòmica de les entitats s’ha vist molt perjudicada per l’aturada total de l’activitat esportiva i una represa intermitent de la mateixa, la qual cosa “ha provocat que el 73% de les entitats hagin perdut ingressos respecte al 2019, amb una mitjana de les pèrdues del 27% respecte al 2019, la qual cosa s’estima en uns 1.350 milions”, va afirmar Gerard Figueras. Cal recordar que el sector de l’esport representa més del 2% del PIB català (més de 5.000 milions d’euros).

“Molts clubs i centres esportius es plantegen tancar, i tres de cada quatre entitats enquestades no tenen capacitat d’endeutament”, va explicar el secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras. Un 28% dels clubs i centres esportius (uns 4.000) afronten l’amenaça de tancament durant el 2021, un percentatge major entre les empreses del sector mercantil (38%) i les federacions (36%), però menor entre els consells esportius (13%).

En segon lloc, en el vessant laboral, “gairebé tres de cada deu entitats han perdut treballadors respecte al 2019 i un terç han hagut de recórrer a expedients de regulació (ERTO/ERO)”, explicava Gerard Figueras. Finalment, en l’àmbit social, sis de cada deu entitats han perdut massa social, mentre que només el 18% n’ha guanyat. En aquest sentit, els gestors de centres esportius (públics i privats) afirmen que en cada tancament s’han donat de baixa entre el 10 i el 15% dels abonats. “Això representa una evolució negativa, comptant els dos tancaments que s’havien produït fins a la data de realització de l’estudi, del 20-30% dels abonats en aquestes instal·lacions”, concloïa Gerard Figueras.

Per Budó, “l’esport és una de les millors respostes a aquesta pandèmia i una mostra de la capacitat de superació que tenim com a poble” i, per aquest motiu, el Govern va actuar “de manera àgil” per “reduir l’impacte i garantir la continuïtat de l’esport del país des de l’inici de la pandèmia”. Des que va esclatar la crisi sanitària, l’Executiu ha aportat 81,3 milions d’euros al sector, incloent-hi línies recurrents i extraordinàries de subvencions i la línia de crèdits de l’ICF. Malgrat aquest esforç, Budó va lamentar que el Govern “no ha pogut disposar dels recursos necessaris per fer front a l’afectació real” i va denunciar “la deixadesa de funcions del Govern espanyol”, que no ha ajudat el sector amb injeccions directes de liquiditat com sí que han fet altres estats europeus.

El Govern està treballant en altres mesures addicionals per contribuir a la represa de l’activitat física i esportiva. En primer lloc, mantenir i millorar la dotació de les línies recurrents de subvenció per a la temporada 2020-2021. En segon lloc, establir una nova línia d’ajuts extraordinaris i d’emergència per a clubs esportius que han vist reduïts els seus ingressos i s’han vist obligats a continuar competint. En tercer lloc, replicar aquest 2021 els ajuts en forma de garantia d’operacions de préstec destinades al finançament de les necessitats de liquiditat derivades de la Covid-19 (ICF Esports Liquiditat). Finalment, s’està treballant per publicar les bases d’una convocatòria per a la concessió de subvencions per a obres de construcció i condicionament d’equipaments esportius (destinada majoritàriament a Ajuntaments) i d’una convocatòria específica adreçada a la pràctica d’activitat física adaptada.

Així mateix, la consellera de la Presidència va afegir que, a banda d’aquestes mesures pròpies de la Generalitat, caldrien altres mesures que requereixen modificacions normatives d’àmbit estatal. En aquest sentit, va demanar al Govern espanyol que atengui la reivindicació del teixit esportiu català d’aplicar un tipus d’IVA reduït per al sector de l’esport, que transfereixi a la Generalitat de Catalunya els recursos destinats a esports a nivell estatal, que elabori una llei estatal de mecenatge esportiu i que redistribueixi la recaptació de jocs i apostes de l’Estat entre la Generalitat i la resta de comunitats autònomes per poder impulsar noves polítiques esportives. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios