www.elllobregat.com
Formació permanent del professorat al Campus del Baix Llobregat
Ampliar

Formació permanent del professorat al Campus del Baix Llobregat

Per Marcos Quílez, Departament d’Enginyeria Electrònica UPC EEETAC-Campus Baix Llobregat

Un dels àmbits que més interès desperta són els cursos de robòtica educativa i programació per mestres que s’oferten des de fa 10 anys. La robòtica permet desenvolupar competències com creativitat, treball cooperatiu, cerca d’informació i les habilitats lingüístiques

El Campus del Baix Llobregat de la Universitat Politècnica de Catalunya acull nombroses activitats adreçades a diferents públics. Els cursos de formació permanent del professorat són una d’aquestes activitats. Un dels àmbits formatius que més interès desperta és el de la robòtica educativa. Fa més de deu anys que la UPC ofereix al seu campus de Castelldefels cursos de robòtica educativa i programació per a professorat no universitari. Amb el temps, han assolit el reconeixement de la comunitat educativa i s’han convertit en un element habitual de la CasTECHdefels, la Universitat d’Estiu de Ciència i Tecnologia de Castelldefels, impulsada de forma conjunta per la UPC i l’Ajuntament de Castelldefels.

L’èxit de la robòtica educativa s’explica per l’interès que els robots desperten en nens i nenes, però també entre el professorat. L’alumnat hi descobreix una activitat molt atractiva, amb un fort component lúdic i creatiu. Alhora, el professorat hi troba una eina didàctica molt potent que permet plantejar projectes relacionats amb diferents assignatures. Coneixements de l’àmbit STEM, com ara la programació, la mecànica, la física o les matemàtiques hi tenen una implicació directa. Però la robòtica també permet desenvolupar altres competències com la creativitat, el treball cooperatiu, la cerca d’informació o habilitats lingüístiques necessàries per a documentar i exposar els projectes realitzats. No és estrany, doncs, que els cursos d’estiu resultin insuficients per a satisfer la demanda de formació en aquest àmbit.

Per donar resposta a aquesta necessitat, el Campus del Baix Llobregat, també ofereix formació permanent per al professorat durant el curs escolar. Mentre que els cursos d’estiu de la CasTECHdefels són cursos oberts a qualsevol docent d’ESO i batxillerat, els altres cursos són formacions a mida, especialment adaptades al centre o grup de docents que el sol·licita. En aquest sentit, la tasca desenvolupada pel Centre de Recursos Pedagògics de Castelldefels (CRP) ha estat molt valuosa. Des del curs escolar 2017-18, el CRP de Castelldefels ha estat molt actiu fomentant la incorporació de la robòtica als centres escolars del municipi i planificant la formació específica que havien de rebre els seus docents. Aquesta iniciativa, fruit de la col·laboració entre la Universitat Politècnica de Catalunya, el CRP dels Serveis Educatius de Castelldefels i l’Ajuntament de Castelldefels ha permès introduir de forma ràpida i eficaç la robòtica als centres escolars de la ciutat.

La tecnologia i els materials emprats en robòtica educativa han evolucionat durant aquest anys. També ho han fet els cursos per mantenir actualitzats els seus continguts. Però hi ha una característica que s’ha mantingut en totes les edicions com a “marca de la casa” del Campus del Baix Llobregat. Aquest tret característic és la seva orientació fonamentalment pràctica. L’aprenentatge es basa en l’experimentació i la manipulació, de forma que les classes es converteixen en tallers. És el que s’anomena “learnig by doing”. Aquest fet és una de les característiques més valorades pel professorat que segueix les formacions impartides al campus de Castelldefels. Parlant de canvis en la robòtica eductiva, els materials no són la única cosa que evoluciona. També ho ha fet el perfil dels assistents. El professor Marcos Quílez Figuerola, del departament d’enginyeria electrònica de la UPC, ens fa notar uns canvis significatius: “Fa gairebé 15 anys, en els cursos calia convèncer de les bondats de la robòtica com a eina didàctica. I la majoria d’assistents als cursos eren professors de tecnologia. Afortunadament, ara ja no és així. Tothom qui ve té clar que és una eina amb molt de potencial, i el que busquen és un ajut per a iniciar-s’hi. A més a més, cada vegada s’hi va apuntant més professorat d’altres assignatures, com ara matemàtiques i física. Això és molt interessant. Permet plantejar projectes més ambiciosos que impliquin diverses assignatures.” També ens explica que la proporció de professores que assisteixen a les formacions de robòtica no ha parat de créixer: “Recordo que en els primers cursos, la majoria de participants eren homes. Aquí també hem avançat. En la darrera edició de la CasTECHdefels, per exemple, la meitat del grup eren professores. Però en altres cursos recents hem tingut grups on el nombre de professores superava el de professors. Des de la universitat observem aquesta tendència amb interès i optimisme. Una professora entusiasta parlant de robòtica a les seves classes és un referent femení immillorable per a les nenes interessades en estudis tecnològics. Les professores poden jugar un paper molt rellevant per afavorir la vocació per les enginyeries entre les noies”. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (3)    No(0)

+
0 comentarios