www.elllobregat.com
Economia, medi ambient i infraestructures, principals motius de preocupació ciutadana

Economia, medi ambient i infraestructures, principals motius de preocupació ciutadana

viernes 05 de noviembre de 2021, 09:32h
Ja hem passat Tots Sants i hem menjat panellets i castanyes, però plana en l’ambient de les famílies la preocupació pel fred que s’espera a partir d’ara i fins ben entrat el mes d’abril.

Són quasi sis mesos de dies curts, foscos i amb la necessitat d’encendre la llum i la calefacció. Això no havia estat cap problema fins ara que ens preocupa moltíssim l’augment del preu de la llum, per la influència que tindrà en l’economia de les famílies ja de per si malmesa des de la Covid-19.

És clar, a les persones que ja tenim una edat potser quasi res ens ve de nou, però sí que ens neguiteja la nostra qualitat de vida i també la de l’aire que respirem, especialment a la conurbació urbana de Barcelona, com també ens preocupa la possible ampliació de l’aeroport que, malgrat que s’hagi desestimat, encara hi ha alguns sectors que pensen que pot tenir una revifalla. Ho dic perquè fa uns dies l’Ajuntament del Prat va convidar als periodistes a fer un recorregut per la zona de la Ricarda, cal Tet i el passeig de la platja davant de l’antic camp de golf per explicar-nos les conseqüències de l’incompliment per part d’AENA de les compensacions ambientals que s’havien acordat fa més de vint anys i no s’han fet.

L’Ajuntament del Prat reclama que es faci una auditoria per conèixer amb exactitud quina és la situació del Delta del Llobregat i l’impacte que tenen les infraestructures en aquest entorn. Al mateix temps també es reclama que l’Estat i la Generalitat, com a organismes competents, apliquin les mesures de compensació pendents, vinculades a la protecció del sistema hidrològic superficial i subterrani, la vegetació i la fauna, per a protegir el litoral pratenc i que es faci la connectivitat ecològica entre la Ricarda i el Remolar, entre d’altres.

Aquest és un greu problema, però en tindrem més: A finals de l’any que ve, els cotxes que avui no poden circular per la zona de baixes emissions de Barcelona tampoc ho podran per la primera corona metropolitana. Europa obliga les ciutats de més de 50.000 habitants a tenir una zona de baixes emissions el 2023. A la comarca del Baix Llobregat afectarà Sant Joan Despí, Castelldefels, Viladecans, el Prat i Sant Boi que hauran de posar en marxa també, la seva zona de baixes emissions durant el 2022.

A mi també m’han preocupat alguns titulars dels últims dies segons els quals el Govern d’Espanya només es gasta en Rodalies un de cada 5 euros pressupostats. Això ha representat que en els últims sis exercicis no s’hagin invertit a Catalunya els 3.000 milions d’euros que anaven destinats a infraestructures, concretament a Rodalies. D’altra banda, la dotació pressupostària del Govern espanyol per a Catalunya l’any 2022, és el doble que la de Madrid, però entre l’any 2015 i juny de 2021 la dotació va ser superior pels madrilenys on es van gastar un 40% més que a Catalunya. No s’entén: Els diners pressupostats per a Catalunya no s’han utilitzat? A Rodalies no hi ha necessitats ni mancances? Algú ens ho hauria d’explicar! III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios