www.elllobregat.com

La Fira Avícola és un espai molt important per posar en valor el territori del Prat

domingo 05 de diciembre de 2021, 20:52h

Comencem l’últim mes del segon any de la Covid-19 sense que ens hàgim oblidat d’aquesta maleïda pandèmia.

Ha estat un malson per a moltes famílies, però la vida continua i aquest mes de desembre sembla que ja podrem celebrar reunions amb familiars i d’amics, el pont de la Puríssima i les Festes de Nadal i Cap d’Any! A El Prat aquest mes també és molt rellevant perquè tornarem a celebrar la Fira Avícola Raça Prat. S’ubicarà com en els últims anys a la reconstruïda Finca La Ricarda i als seus voltants.
Enguany s’utilitzaran 5.500 m² més de superfície que l’any 2019, per a acollir durant els dies 17, 18 i 19 de desembre la 48a edició de la Fira que ampliarà el seu perímetre a la Ronda Sud i als carrers del voltant de La Ricarda, que quedaran tallats al tràfic. A més de veure els pollastres, gallines i capons de pota blava, enguany hi haurà pavellons nous com el de Tast de Vins amb la participació de cellers locals i moltes activitats diverses durant tot el cap de setmana com la Mostra Gastronòmica, el pavelló comercial, el mercat de Pagès el diumenge, etcètera.
La regidora de Comerç i Turisme de l’Ajuntament del Prat, Marina García, explica que per garantir la seguretat, l’accés serà controlat per uns marcadors que determinaran l’aforament i que els carrers dels voltants de la fira estaran tallats al tràfic. “Enguany valdrà la pena anar a La Fira per gaudir de les imatges de les aus que “no estaran en gàbies sinó en uns corrals per poder admirar la seva bellesa, les crestes dels pollastres i, naturalment, les imponents potes blaves”.
Aprofitant aquestes ratlles m’agradaria fer una mica d’història perquè es coneix molt la Raça Prat, la dels pollastres i gallines de pota blava, però no tothom sap els ets i uts dels seus orígens. La Raça Prat ja va ser present a l’Exposició Universal de Barcelona de 1898 i a la de París de 1900, però cal remarcar que la continuïtat de la Raça Prat va venir de la mà del matrimoni Josep Colominas i Rosa Alvarez. Vivien en una finca al carrer d’Àngel Guimerà (ara Del Centre) i recordo que a casa criàvem gallines i pollastres i que de petita, anava a portar els ous de les gallines a la Granja Colomines. Més tard van ubicar l’activitat a on ara hi ha el Polígon que porta el seu nom, La Granja, al costat de Sant Cosme, un espai extens que disposava de diferents galliners per la selecció dels exemplars.
Quaranta-vuit anys en són molts si tenim en compte que la Guerra Civil va estroncar una gran part de la vida d’aquest país, especialment de Catalunya, i també la de la Raça Prat, però als anys seixanta, Rosa Álvarez, ja vídua, va voler retornar a la seva passió i, amb en Roman Ferreres i d’altres van voler recuperar la Raça. L’any 1975 l’Ajuntament del Prat va presentar un projecte per estimular la producció avícola entre els pagesos del Prat.
Ara, gaudim del sabor d’una carn de pollastre especial i d’uns ous diferents i no ens qüestionem si les noves tecnologies que tot ho converteixen en virtual, d’aquí a uns anys potser menjarem carn de pollastre creada en una computadora. No vull fer ciència-ficció, però val la pena valorar, aprofitar i gaudir del que tenim perquè continuadors de la Raça Prat ja en queden pocs i els hem de cuidar, ja que és un símbol d’un poble i d’una comarca i n’hem d’estar molt orgullosos.
Cal dir que aquest any la fira també serà un espai molt important pel territori del Prat. Un aparador on poder demostrar el seu valor i la necessitat de protegir-lo perquè al mateix temps es protegeix el cor de la Metròpolis i, tot plegat, genera més prosperitat i benestar que no pas intentant destruir-lo. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios