www.elllobregat.com
Cal viure d’una manera més sostenible i en harmonia amb la natura

Cal viure d’una manera més sostenible i en harmonia amb la natura

domingo 05 de junio de 2022, 13:54h

El diumenge 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient que se celebra des de l’any 1973. La data coincideix amb l’inici de la Conferència d’Estocolm l’any 1972, quan el tema principal va ser precisament el Medi Ambient

Aquesta data va ser proclamada per l’Assemblea General de les Nacions Unides i el seu objectiu principal és sensibilitzar la població mundial en relació amb temes ambientals i, de retruc, intensificant a més l’acció política.
Però independentment d’aquesta acció política, és la població la principal interessada en respectar i en que es respecti el medi ambient. Per tant, els esforços del Dia Mundial del Medi Ambient se centren a motivar les persones i les comunitats perquè es converteixin en agents actius del desenvolupament sostenible i en el canvi d’actitud cap a temes ambientals. I per això, es convida a la ciutadania a participar en aquest dia.
És en aquest sentit que a la comarca del Baix Llobregat ja hi ha un moviment de veïns en alguns municipis que estan en contra dels grans projectes urbanístics que afecten terreny agrícola i forestal, que fa anys que estaven parats i ara es volen reactivar. Les mobilitzacions demanen que s’aturi la construcció de pisos i cal recordar que les Nacions Unides recomanen que es conservin les poques zones verdes que queden per fer front a la crisi climàtica.
Cal dir també que els projectes en qüestió s’estan -ho han estat- elaborats amb els requisits del Pla General Metropolità (PGM) de 1976 i molts d’ells van ser executats als anys 2000 amb unes normatives i uns interessos molt diferents dels que ara existeixen i són necessaris. Sembla que, un cop passades, la crisi de l’any 2008 i quasi ja del tot la covid, molts ajuntaments estan reactivant aquells plans, malgrat que les necessitats ara en són unes altres. Fons de la Generalitat també assenyalen que el desenvolupament d’aquests plans és necessari per cobrir els objectius i les necessitats d’habitatge, i d’habitatge protegit per als veïns i sembla que aquesta seria la raó principal d’alguns ajuntaments per tirar endavant projectes urbanístics elaborats fa anys.
D’altra banda, segons la recomanació “in Extremis” de les Nacions Unides, es diu que cal conservar les poques zones verdes que queden, ja que són “pulmons necessaris” per als humans i no pas “buits urbans”.
Aquí cal la pregunta de si es poden anul·lar projectes urbanístics aprovats perquè hi ha qui diu que potser caldria esperar, o fer una moratòria per poder valorar o repensar-los. No obstant d’altres fonts com la Generalitat i alguns dels municipis afectats posen de manifest la necessitat d’habitatge que hi haurà en els pròxims anys, però caldrà tenir en compte la qualitat urbana, arquitectònica i, el que és més important, la sostenibilitat. Potser és més necessària la rehabilitació de les zones urbanes que no pas construir en zones verdes i camps de conreu. De moment ja s’està elaborant un nou Pla General Metropolità on sembla que es declararan 18 zones no urbanitzables, encara que no estarà acabat fins a l’any 2030.
Tanmateix, el canvi climàtic no sols és una qüestió ambiental perquè cal recordar la gran regressió que estan patint les platges del litoral, especialment les del Baix Llobregat i Barcelonès, la qual cosa ha posat en alerta els municipis afectats. Els del Baix Llobregat: Castelldefels, Gavà, Viladecans i el Prat han patit una regressió molt rellevant de la sorra que pensen que potser ja no es podrà recuperar, però, malgrat, tot ja s’està treballant per tenir enllestida la zona de platja i els serveis i poder acollir així els milers de ciutadans de tots els indrets de la península i d’algunes parts del Món que gaudeixen de les seves vacances en aquest entorn tan a prop de Barcelona.
En aquest sentit, la mesura principal és la qualitat de l’aigua del mar que permet tenir Bandera Blava, la qual, de moment, al Baix Llobregat sols tenen les platges de Gavà i Castelldefels. També s’hi hauran de re-col·locar les passeres, el mobiliari urbà i alguns equipaments com parades de bus i aparcaments de cotxes i bicicletes que els temporals i la regressió s’han endut de les platges i que s’hauran de reubicar en altres indrets. Amb tot, tard o d’hora haurem d’anar aprenent la necessitat de viure d’una forma més sostenible, cap a estils més nets, ecològics i amb harmonia amb la natura.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios