www.elllobregat.com
CasTECHdefels fa nou anys compartint ciència, tecnologia i coneixements

CasTECHdefels fa nou anys compartint ciència, tecnologia i coneixements

Comunicació Campus del Baix Llobregat

domingo 05 de junio de 2022, 12:26h

La Universitat d’Estiu de Ciència i Tecnologia, CasTECHdefels, arriba a la seva novena edició

Sembla que va ser ahir quan l’Ajuntament de Castelldefels i el Campus del Baix Llobregat de la UPC van iniciar la seva col·laboració amb l’objectiu de fer més accessible el coneixement sobre ciència i tecnologia a tot tipus de públics: grans, joves, famílies, professorat de secundària, adolescents, i petits. Tots tenen cabuda dintre les activitats dissenyades pels experts de l l’EEABB i l’EETAC.
La UPC és la universitat pública de l’enginyeria, l’arquitectura, les ciències i la tecnologia. Al Campus del Baix Llobregat hi tenen seu l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels-EETAC i l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona-EEABB, ubicades en el Parc Mediterrani de la Tecnologia-PMT. Les àrees d’expertesa de les Escoles estan al voltant de les telecomunicacions i l’aeronàutica i aeronavegació, així com la part d’agroalimentària, biosistemes i paisatgisme. Sectors diferenciats que conviuen en harmonia, trobant oportunitats per créixer i desenvolupar nous projectes i investigacions.
Des del Campus del Baix Llobregat de la UPC a Castelldefels, acostem la tecnologia i la ciència, promovent l’interès dels joves i les joves per l’enginyeria, i apropant la Universitat a tothom. Per aquesta raó obrim aules, laboratoris i instal·lacions de les Escoles d’Enginyeria que la UPC te a la ciutat, de la ma de professorat universitari i personal expert relacionat. En aquests cursos i tallers, eminentment pràctics, tindreu l’oportunitat de testejar, manipular i despertar interessos. Fem l’aprenentatge significatiu, amb sentit, basat en l’experiència, aconseguint un aprenentatge profund, constructiu i durador en el temps.
En paraules del delegat del rector al Campus del Baix Llobregat, en José M. Yúfera, “les activitats emmarcades dins la CasTECHdefels s’adrecen especialment a les nenes i els nens. Volem acostar al públic més jove al món de l’enginyeria de manera lúdica i desacomplexada. Volem desmitificar algunes de les idees preconcebudes com ara que l’enginyeria és un entorn eminentment masculí o elitista acadèmicament. L’enginyeria és divertida, ajuda al progrés de la nostra societat donant solució a problemes quotidians i de futur, i per descomptat, no discrimina per raons de gènere”. Les activitats es classifiquen segons el públic al que s’adrecen.

Cursos i tallers per a professorat de primària i de secundària
Micro:bit des de zero, amb una durada de 30 hores aquest curs facilitarà al professorat tant de primària com de secundària explorar i comprendre les possibilitats que ofereix aquesta placa. No calen coneixements previs d’electrònica ni de programació. Aquest curs està concebut per oferir un accés ràpid als fonaments bàsics i facilitar l’evolució cap a projectes més ambiciosos que podran desenvolupar el curs vinent a les aules.

Matemàtiques i Covid
La pandèmia ha mostrat la importància de les matemàtiques en salut. L’interès que ha despertat en els joves és una oportunitat per fer-los descobrir l’interès dels models matemàtics per descriure, per comprendre i per preveure el comportament dels sistemes biològics, és una oportunitat per introduir una mica el càlcul computacional o discutir què és la intel·ligència artificial. Estudiarem una onada de la pandèmia, descobrirem dos models matemàtics d’interès.Aquest taller que té una durada de 5 hores el durà a terme professorat del grup BIOCOMSC i s’adreça especialment a professorat de secundària obligatòria i batxillerat.
Ambdues activitats s’inclouran a l’oferta de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UPC per tal que siguin reconegudes com a formació permanent del professorat.

Cursos-taller Engineering and Science School, adreçats al jovent de 10 a 18 anys
Enguany i, per primera vegada, oferirem activitats on les nenes i els nens hi poden participar de manera autònoma a partir dels 10 anys. L’oferta de cursos - taller se separa en dues franges d’edat 10 a 14 i 14 a 18 anys.
Menjar és una activitat quotidiana on l’enginyeria hi és molt present. Descobrirem què és l’Enginyeria Alimentària als laboratoris de l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona, coneixerem enzims, aminoàcids i proteïnes i veurem quin és el seu paper, experimentarem amb ells i veurem les seves aplicacions.
En el camp de l’Enginyeria Aeroespacial aprendrem com i perquè vola un dron així com quins són els seus components. El farem volar, accedirem a les imatges que enregistri la seva càmera i crearem projectes interessants com ara drons de vigilància i seguiment. Farem el nostre propi videojoc programant amb code i java o jugarem a superar algunes de les proves a les què es van enfrontar els herois clàssics, mitjançant l’aplicació de l’enginyeria.

Ciència en família
Tallers de dues hores aproximadament en els que els més petits i petites, acompanyats d’un adult, experimentaran i aprendran passant una bona estona en un ambient distès, universitari i participatiu. Algunes de les activitats que farem aquest estiu amb els més menuts són:
Fem cosmètica amb plantes. En aquest taller de cosmètica natural aprendreu a fer les vostres pròpies cremes corporals a base d’olis i plantes originals del nostre territori, tant dels nostres jardins com de plantes silvestres que podem recol·lectar molt prop de casa.
Volant de peus a terra. Practica amb el simulador de vol de l’EETAC
Cultiu in vitro. El cultiu de teixits vegetals permet reproduir una planta a partir de qualsevol part de la mateixa. En aquest taller utilitzarem petits fragments de plantes ornamentals i mitjançant l’ús de tècniques asèptiques, iniciarem la seva reproducció.
El llançament de coets a l’espai: pràctica amb coets de vinagre i bicarbonat - Coneixereu els diferents elements que intervenen en el llançament de coets a l’espai, i també els principals tipus de coets que s’utilitzen .Tot el que hem après podrem experimentar-ho mitjançant la construcció d’uns coets que utilitzen una reacció de vinagre i bicarbonat com a propulsió.
Elaboració de sabons naturals Amb olis essencials i glicerina fabricarem sabons que ens podrem endur a casa. Ens explicaran què són els olis essencials i com s’obtenen, i veurem alguna de les seves múltiples aplicacions.
I més tallers que encara estem acabant de tancar i que aviat trobareu a la web del Campus:www.cbl.upc.edu amb el formulari per inscriure-us. Reserveu les dates!
Del 27 de juny al 15 de juliol viu un Castelldefels ple de ciència i tecnologia.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios