www.elllobregat.com
Un dret que reclamem els ciutadans de forma permanent i efectiva als governs
Ampliar

Un dret que reclamem els ciutadans de forma permanent i efectiva als governs

sábado 03 de septiembre de 2022, 16:30h

Les persones ens sentim segures a les nostres ciutats? Doncs hi ha indicis que la inseguretat s’ha apropiat de les nostres vides i que la por està guanyant terreny a la tranquil·litat

És cert que cada dia als mitjans de comunicació veiem o llegim freqüentment notícies de més atracaments a la via pública, ocupacions de domicilis etc. i això produeix una inseguretat ciutadana wque fa que les persones tinguem por, no sols a patir un dany físic i psicològic que afecti, en definitiva, la nostra qualitat de vida. D’aquestes conseqüències no en són alienes ni els governs municipals ni les policies locals ni metropolitanes o generals, però... em pregunto, tenen totes les eines al seu abast per trobar la solució?
Aquesta és una de les raons per les quals es comença a parlar de la coordinació entre els diversos cossos policials de les ciutats de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que demanen tenir veu. En aquest sentit, les policies locals dels 36 municipis treballarien conjunta i coordinadament amb els Mossos d’Esquadra. Es diu que sempre la unitat fa la força i, en aquest sentit sembla que aquesta coordinació podria ser eficaç.

És veritat que la ciutadania viu una mica atemorida, especialment la gent gran per sortir al carrer sola per por que els prenguin les seves pertinences personals. O famílies que no marxen de cap de setmana pel temor de tornar i veure’s al carrer perquè li han ocupat el seu domicili. Aquí ja entraríem en contradiccions d’unes lleis que moltes persones, ¬¬ entre elles jo no entenem. Si es demostra que és casa seva, quina és la raó per permetre que es quedin a viure els ocupants mentre el propietari o llogater ha de viure a sota d’un pont? (per exemple). La coordinació policial potser ajudarà a pal·liar casos com aquests, però la justícia hi haurà de posar molt de fil a l’agulla per canviar unes lleis totalment obsoletes i que van en contra del dret a la propietat, al lloguer i, en definitiva contra les persones de bé. Amb unes lleis com les que tenen la majoria de països de la Unió Europea (excepte, Anglaterra i algun dels Països Baixos) la policia, local, comarcal o metropolitana tindria moltes més eines per trobar una solució.

En el cas del Prat existeix l’aplicació M7 de cooperació policial interterritorial des de 2014. Aquesta eina, de contacte ràpid entre la ciutadania i l’administració municipal a través de les policies locals, es pot fer servir mitjançant una aplicació mòbil gratuïta que permet l’enviament de missatges d’emergència i trucades deslocalitzades, així com l’enviament d’incidències. L’aplicació també ofereix un servei de marcació ràpida dels números de telèfon dels cossos de seguretat o de les administracions públiques i un número d’atenció a la dona que no deixa rastre de la trucada.

Anualment, es fan al Prat prop de 750 avisos mitjançant aquesta aplicació, amb què la ciutadania es posa en contacte directe amb la policia local per alertar d’alguna incidència. Pel que fa als avisos sobre incidències i emergències que la policia local transmet a la ciutadana a través de l’aplicació, la mitjana és de 60 a l’any. L’Ajuntament ha estat reconegut per seva la participació en aquest al projecte M7 de seguretat, que facilita el contacte ràpid entre la ciutadania i la policia local en casos d’emergència.

“Al Prat la coordinació de la policia local amb altres cossos en el marc de la junta de seguretat ha permès afrontar problemes com els robatoris en habitatges o en cotxes, que han disminuït en els darrers anys, i fer diverses operacions amb èxit contra un fenomen que preocupa a tota la regió metropolitana com les plantacions de marihuana. L’ús de l’app de seguretat ciutadana és un altre exemple de coordinació i innovació. L’experiència ens fa creure que cal continuar treballant en aquest sentit: fomentant la coordinació policial entorn de reptes compartits” ha manifestat l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios