www.elllobregat.com
L’Hospitalet aposta per l’ús d’aigües freàtiques per al reg i la neteja viària
Ampliar

L’Hospitalet aposta per l’ús d’aigües freàtiques per al reg i la neteja viària

domingo 09 de octubre de 2022, 18:35h

Des de fa anys, l’Ajuntament de L’Hospitalet aposta per una gestió integrada dels recursos hídrics del municipi amb l’aprofitament de les aigües freàtiques del subsol per al reg, tant de parcs com de jardins, i per a la neteja viària.

Una mesura de l’ús racional de l’aigua i l’aprofitament dels recursos hídrics alternatius que s’ha vist incrementada aquest estiu arran de la pitjor sequera que s’ha viscut en els darrers 500 anys a Europa.

La sequera s’aguditza i els embassaments que proveeixen d’aigua l’àrea metropolitana de Barcelona estan en alerta, tot i les pluges dels últims dies, ja que es troben en poc més d’un 40% de la seva capacitat. És veritat que la situació no és tan greu com la que es va produir els anys 2007 i 2008, quan la capacitat dels embassaments catalans va caure fins al 20%, però sí que pot acabar provocant restriccions d’aigua en activitats com el reg de jardins o en usos recreatius.

Els ajuntaments, per fer front a aquesta situació, avancen en criteris de sostenibilitat i l’aigua no n’és una excepció. El millor exemple és l’Ajuntament de L’Hospitalet. Actualment, el 100% dels serveis d’aiguabatre —tractament de neteja realitzat amb un camió cisterna que projecta aigua a pressió a través d’una mànega amb la qual un operari que va a peu neteja amb aigua voreres i vorades— es fan amb aigua no potable. El mateix succeeix amb la neteja de contenidors i de maquinària. El parc de sanejament disposa d’unes instal·lacions que permeten que tots els camions d’aiguabatre surtin cada dia carregats de la base amb aigua d’extracció directa del freàtic. L’any 2021 es van utilitzar quasi 50.000 metres cúbics d’aigua no potable per netejar els carrers i els contenidors de la ciutat.

Tot i que l’aigua freàtica no s’utilitza per al consum humà, cal que compleixi una sèrie de requisits de qualitat, com ara l’absència de contaminants que puguin perjudicar les persones o el medi ambient. Per tal de garantir aquests paràmetres, l’aigua és parcialment tractada abans de la seva utilització, per cloració o per radiació ultraviolada. Així mateix, es realitza un control periòdic de la qualitat de l’aigua de totes les explotacions tant abans com després del tractament.

L’Hospitalet disposa, a més, d’una important xarxa d’hidrants que aprofiten l’aigua que en condicions normals aniria al clavegueram. Es tracta de la reutilització de més de 200.000 metres cúbics d’aigua de mitjana anual que es filtra als túnels de l’L1 del metro i que s’ha de bombar per evitar inundacions a estacions com Rambla Just Oliveras, Can Serra, Torrassa i Santa Eulàlia i que suposa un important estalvi en el consum d’aigua potable. Aquesta és l’aigua que alimenta en gran part els dipòsits del parc de la Torrassa, els jardins de Tecla Sala, el parc de la Cabana i el parc de les Planes.

Aquesta preservació de les reserves d’aigua potable per al consum humà és la base de l’acord que l’Ajuntament també té amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya per aprofitar les aigües freàtiques dels túnels que FGC té a la ciutat en les seves diferents estacions com són L’Hospitalet - Avinguda Carrilet, Europa | Fira i Gornal. Es tracta, també, d’una mitjana d’uns 200.000 metres cúbics anuals d’aigua.

Pel que fa a la neteja viària, únicament s’empra aigua potable en alguns indrets que presenten difícil accés per als camions cisterna que transporten l’aigua i no poden recarregar en alguns dels sis dipòsits d’aigües freàtiques.

D’altra banda, l’Ajuntament de L’Hospitalet va decidir, arran de la sequera del 2007, que només funcionarien a la ciutat les fonts ornamentals que utilitzen aigua no potable o bé aquelles que s’omplen amb aigua no potable amb camions cisterna i tenen un mecanisme d’aigua recirculada com són, per exemple, les fonts dels jardins de Ca n’Arús, de la plaça de l’Ajuntament, del parc de l’Alhambra, del carrer de Badalona, del carrer de Santa Eulàlia i de la plaça del Mestre Clavé.

Pel que fa al reg de les zones verdes de la ciutat, l’Ajuntament de L’Hospitalet va utilitzar, segons dades del 2021, un total de 238.531 metres cúbics d’aigua no potable per al reg dels parcs i jardins i les noves plantacions de l’arbrat de la ciutat. Tots els grans parcs de la ciutat com els de les Planes, l’Alhambra, la Granvia i plaça d’Europa es reguen ja amb aigua no potable.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios