www.elllobregat.com
El Campus del Baix Llobregat es vesteix per festejar la 27 Setmana de la Ciència
Ampliar

El Campus del Baix Llobregat es vesteix per festejar la 27 Setmana de la Ciència

Comunicació Camps del Baix Llobregat

domingo 06 de noviembre de 2022, 15:25h

De l’11 al 20 de novembre es celebra arreu del territori català la 27a Setmana de la Ciència, en la que tindran lloc diferents i variades activitats de difusió de la ciència i la tecnologia.

En aquest marc s’organitzen un ventall d’activitats variades i adaptades a tothom, des de jornades de portes obertes, activitats virtuals, exposicions, tallers científics, passant per jocs, visites guiades, etc…Una oportunitat per descobrir, aprendre i gaudir de la mà d’expertes i experts que ens transmetran també la seva passió pel coneixement.
La Setmana de la Ciència s’adreça a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.
Per l’edició d’enguany el fil conductor serà la innovació i el coneixement local com a motor de creixement, posant en valor els actius en innovació i ciència que hi ha arreu del país. En paral·lel, la Setmana de la Ciència fomenta la participació activa de la ciutadania en les diferents etapes del procés de recerca científica. A més, altres temes de rellevància que s’emmarquen dins la Setmana de la Ciència 2022 són la Commemoració de l’Any Internacional de les Ciències Bàsiques per al Desenvolupament Sostenible, els 100 anys del naixement del primatòleg, Jordi Sabater i Pi i els 100 anys del naixement de la microbiòloga nord-americana, Esther Lederberg.
Les Escoles del Campus del Baix Llobregat, l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona-EEABB i l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicacio i Aeroespacial de Castelldefels-EETAC, organitzen cada any en aquesta època xerrades, tallers i activitats relacionades amb les seves àrees d’expertesa. Totes elles s’adrecen al públic en general o a l’estudiantat a partir de 4t de l’ESO, que s’apropa a un escenari de formació superior i és més susceptible de necessitar orientacions envers la seva vocació de futur.
En el cas de l’EETAC, el dia 16 de novembre, l’enginyer i divulgador científic Rafael Clemente impartirà la conferència “Artemis: Retorno a la luna”. Actualment la NASA s’està preparant per tornar a la Lluna. El programa Artemis, no exempt de polèmica, hauria d’enviar astronautes, si tot va bé, al pol sud lunar l’any 2025. En aquesta xerrada repassarem l’evolució d’aquests plans i els viatges que esperem es puguin dur a terme en els propers anys. La sessió, que podrà seguir-se presencialment o bé pel canal de Youtube de l’Escola, s’adreça a estudiantat a partir de 3r de l’ESO, i els centres i instituts de secundària estan convidats a venir presencialment a la sala a compartir la xerrada en directe i plantejar al ponent les preguntes que vagin sorgint.

Taller d’introducció als drons
D’altra banda, s’organitzaran diferents tallers i activitats a partir de 2n de l’ESO. És el cas del taller d’introducció de drons, una activitat inicial sobre els drons en la que ens explicaran les possibilitats d’aquests emblemàtics aparells, centrant-se en les aplicacions civils que poden desenvolupar, amb la possibilitat de fer un petit vol en mode manual del dron.
El taller de Raspberry Pi, un miniordinador de baix cost molt versàtil, ens permetrà descobrir la infinitat aplicacions domèstiques per les que es pot fer servir, la farem servir de cervell d’una càmera automàtica que dispara (o enregistra un vídeo) en detectar moviment. A més podrem visitar l’Institut de Ciències Fotòniques, situat al Parc Mediterrani de la Tecnologia-PMT i conèixer de primera mà la recerca que s’hi du a terme, jugarem a l’EEABB amb la química accelerant reaccions amb catalitzadors i farem una primera incursió en el metavers. Tot envoltat de l’ambient universitari d’innovació i creixement de nous aprenentatges.
La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) que compta amb el suport de nombroses institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la disseminació de la ciència i la tecnologia. Al Campus de la UPC al Baix Llobregat, aquestes activitats s’emmarquen dins la col·laboració amb l’Ajuntament de Castelldefels amb el que es continuen teixint sinergies per construir ponts i apropar el coneixement a la ciutadania en general.
Trobareu més informació i inscripcions sobre totes les activitats al web del Campus del Baix Llobregat de la UPC a Castelldefels https://www.cbl.upc.edu o bé, contacteu-nos a [email protected]. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios