www.elllobregat.com
Ramon Pons (Pimec): “En quant es reactivi una mica l’economia al Baix Llobregat, es col·lapsarà tot”
Ampliar

Ramon Pons (Pimec): “En quant es reactivi una mica l’economia al Baix Llobregat, es col·lapsarà tot”

viernes 15 de julio de 2016, 18:39h

El president de la patronal al Baix Llobregat i L’Hospitalet posa l’accent en la millora de les infraestructures i la mobilitat per evitar el col·lapse del territori

El secretari general de PIMEC, Antoni Cañete, enceta una jornada que qualifica “d’oda al associacionisme” per reclamar mesures per la competitivitat de les pimes

Si la morositat, la fiscalitat, la falta de contractació pública o el cost de l’energia ja són més que importants espasses de Damocles que frenen l’activitat de les petites i mitjanes empreses de manera generalitzada, al Baix Llobregat i L’Hospitalet s’ha de sumar la manca d’infraestructures i la mobilitat deficitària que presenta actualment. “El que tenim de peculiar en aquesta zona -que concentra més d’un milió d’habitants i representa un 14% del PIB a Catalunya, amb un port i un aeroport que generen una mobilitat de persones i mercaderies molt important- és que tenim projectes aturats ‘sine die’: el túnel de Vallirana, la connexió de la A-2 amb la AP-7, el quart cinturó entre el Baix i el Vallès, les connexions amb el Port de Barcelona... Hi ha temes molt importants que estan dormint i que afecta moltíssim”, explica a El Llobregat Ramon Pons, president de PIMEC al Baix Llobregat i L’Hospitalet. I avisa: “En quan es reactivi l’activitat econòmica una mica es col·lapsarà tot. A la que comenci Amazon o l’outlet de Viladecans, que són actius molt importants pel territori, es col·lapsarà tot”. No és la primera vegada que s’alerta i s’avisa del risc de col·lapse. En canvi, les millores en infraestructures continuen com el Govern de l’Estat espanyol, en funcions. Aturades i a l’espera.

Per tot, la patronal catalana de les micro, petites, mitjanes empreses i autònoms, PIMEC, ha encetat un ‘tour’ de jornades per tota Catalunya sota el títol ‘No dedicaràs dues hores a saber com pots defensar la teva empresa?’, que protagonitzarà el secretari general de la patronal, Antoni Cañete. “Aquesta jornada és una oda a l’associacionisme”, ens deia abans de la presentació al Baix Llobregat, en un acte celebrat al Palau Falguera de Sant Feliu per les pimes del territori. “El món associatiu està en un moment de transformació molt important i profund i, en aquest sentit, posem sobre la taula un model transparent amb el que volem defensar a les empreses –com l’agent més representatiu a les taules socials- per contribuir en el seu creixement i competitivitat”, apunta Cañete. De fet, la jornada consta de tres objectius fonamentals: apropar-se a les empreses del territori, recollir les seves necessitats i servir de ‘networking’ “perquè es puguin conèixer i fer negocis entre elles”.

D’altra banda, la jornada serveix per posar fil a l’agulla als grans reptes que tenen les pimes del territori i de Catalunya, entre els que destaca clarament la morositat, l’excessiva fiscalitat o el cost de l’energia. “La morositat continua sent una xacra per a les pimes i ha causat ja el tancament d’un terç de les 500.000 empreses que han desaparegut des de l’inici de la crisi. Paguem, després, l’energia més cara d’Europa i una fiscalitat superior a la gran empresa: estem al voltant d’un 18% front el 7% del nominal de les grans empreses. Si paguem més impostos, l’energia més cara i les grans empreses ens paguen a uns 200 dies, és normal que les grans siguin més grans i les petites més petites”.

Així, doncs, segons Pimec, el marc normatiu està actualment frenant les possibilitats de les petites i mitjanes empreses i, de fet, s’estaria ampliant l’escletxa de dimensions entre empreses: “A Espanya tenim les empreses més grans del món, però les nostres petites són, també, més petites que les del nostre entorn”, ens ha explicat Cañete. En aquest sentit, just en el mateix escenari, dies abans, el congrés ‘El Baix Llobregat a debat’, entre les seves conclusions recollia la necessitat de guanyar dimensió de les pimes: “La pime té molt menys finançament que la gran empresa, pateix molt més la morositat que la gran empresa, la fiscalitat a partir de cert tamany és molt pitjor. Hi ha moltes causes que impedeixen créixer”, deia en el mateix sentit Ramon Pons tot i el tarannà dels petits i mitjans empresaris: “Un empresari, en el seu ADN, està créixer i contractar gent i vendre més, però el marc normatiu va en contra totalment de les pimes”.

“S’ha avançat molt poc”

La jornada celebrada a Sant Feliu ha coincidit, pràcticament, amb el primer aniversari de la primera trobada de la patronal territorial amb els alcaldes del territori, una trobada on es va plantejar fa un any les principals necessitats de les petites i mitjanes empreses del Baix i de L’Hospitalet i que va acabar amb una positiva recepció per part dels representants locals. Propostes com una bossa d’ocupació comarcal o la famosa finestreta única per reduir burocràcia. Un any després, però, Ramon Pons assegura que “s’ha avançat molt poc. El tema de la burocràcia continua, tenim molts nivells d’administració i tothom té promoció econòmica. No s’ha produït una simplificació i per crear, doncs, una empresa o per ajudar als emprenedors és molt complicat”.

Sí que es fa un balanç positiu de la reducció de la morositat dels ajuntaments, els quals estan pagant a 30 dies.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios