11 de mayo de 2025
Els dos esdeveniments, organitzats per grups d’estudiants, inclouen taules rodones, presentacions, tallers, entrevistes i speed recruitment. La cita d’aquest 14 de maig esdevé clau per a la inserció laboral dels alumnes i és una oportunitat valuosa per explorar les opcions de futur.
El 26 de abril, L'Hospitalet celebra el Parc de la Ciència en Les Planes, con actividades para niños de 3 a 10 años. Habrá espectáculos, talleres de pintura y cohetes, y un espacio divulgativo sobre proyectos científicos locales como Ciència al Barri y Fem tàndem L’H.
La UPC i el Sistema d’Emergències Mèdiques signen un conveni per crear una tecnologia que ajudi a coordinar l’operativa de Catalunya. L’estratègic acord també preveu uns altres projectes conjunts de recerca i innovació tecnològica dins l’àmbit de les emergències
| Una de las fotografías de la exposición, cedida por el Museu de Viladecans |
El Museu de Viladecans inauguró el 3 de abril la exposición "Segur que tomba", que destaca los movimientos sindicales en Roca-Radiadores durante el franquismo. La muestra es gratuita y estará disponible hasta el 30 de abril. También se presenta "On són?", sobre exhumaciones de fosas comunes, hasta el 4 de mayo.
Amb el seu enfocament tècnic i científic, la UPC a Castelldefels també promou espais que milloren l’aprenentatge i el benestar dels alumnes. Les associacions estudiantils impulsen gran part de les activitats que complementen la formació acadèmica i proporcionen experiències
El auditorio Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí celebró la gala final del concurso de monólogos científicos "Cuestión de Ciencia". Roi López y Emma Aguilera, finalistas locales, representaron a su municipio. Roberto Campillo ganó con su monólogo "Estructuras". La gala coincidió con el Día Internacional de la Mujer y la Niña en la Ciencia.
La segunda Liga del Paraulògic llega a su fin con 30 finalistas, de los cuales cuatro son del Baix Llobregat. La gala final se celebrará el 25 de enero en Barcelona, con entrada libre y entretenimiento a cargo de Maria Rovira y Pau Vidal. El juego promueve la lengua catalana desde 2021.
L’enginyer agrònom Xavier Argimón i de Vilardaga és una figura clau en el desenvolupament de la botànica ornamental a Espanya. L’obra del reconegut professor i el seu compromís amb l’EEABB han estat fonamentals per a la formació de les noves generacions.
El nuevo Ciencia Lab de Viladecans impulsa recursos avanzados en ciencia, artes, tecnología, ingeniería y matemáticas para toda la ciudadanía en educación STEAM. Se busca inspirar a los jóvenes a base de conocimiento científico con la meta de lograr un abandono escolar cero en el año 2030.
La AMCTAIC ha otorgado el accésit de los Premis Estudis – Fundació Caixa d’Enginyers a Josep Padró Margó, por su estudio "La Colònia Güell des de dins". Josep Padró ha aprovechado su vínculo con Santa Coloma de Cervelló para analizar la Colonia Güell desde una perspectiva única, centrándose en su papel en el proceso industrial catalán. A lo largo de su carrera, el autor ha realizado varias investigaciones sobre el municipio, la Colonia y la historia industrial del Baix Llobregat.
El Museu de L’Hospitalet ha incorporado 620 monedas, halladas en una excavación para el nuevo Pabellón Zero, que datan de los siglos XVIII y XX. Este descubrimiento, realizado por el equipo OdC Arqueologia i Patrimoni, enriquece el patrimonio histórico local y revela la vida comercial del municipio.
El equipo ‘Renova Viladecans' ha ganado el premio a la mejor solución en el ConstruHack, gracias a su propuesta para crear un marketplace destinado a la reutilización de residuos de construcción. La hackaton, que forma parte del congreso Vertex, ha reunido a cuatro equipos que se han enfrentado para encontrar la mejor solución posible a diferentes retos planteados por grandes empresas e instituciones del sector.
Dos jóvenes del Baix Llobregat han sido elegidos finalistas en el concurso de proyectos innovadores GovTech de la Generalitat. Los dos llobregatenses han formadp equipo junto a otros dos emprendedores catalanes, para presentar al concurso el proyecto CERCAT, una plataforma que centraliza toda la información de la Generalitat y facilita los trámites administrativos electrónicos, gracias a una herramienta de a de inteligencia artificial que simula una conversación natural. Con este proyecto, el equipo busca modernizar la Administración y mejorar la experiencia ciudadana a la hora de realizar este tipo de gestiones.
Cada vegada més joves d’arreu del món arriben al Campus del Baix Llobregat de la UPC a Castelldefels per cursar estudis universitaris. Els intercanvis de projectes com ERASMUS+ i SICUE complementen els coneixements adquirits amb tecnologies avançades i noves llengües
Dos estudiantes del INS Esteve Terradas de Cornellà relatan la pesadilla que sufren muchos foráneos porque no tienen el NIE. El problema comenzó a primeros de año cuando el Ministerio de Trabajo obligó a incluirlos en el sistema de la Seguridad Social.
L’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial i la d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes obren el dia 9. Benvinguda a l’estudiantat, especialment als alumnes de primer curs i als del nou Grau d’Enginyeria de Satèlits, pioner a Europa.
L’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial (UPC) començarà a impartir els innovadors estudis el curs 2024/25. Els continguts dels quatre cursos ( 240 crèdits ECTS ) inclouen el disseny i el control dels sistemes que formen un vehicle espacial.
L’equip ha aconseguit fabricar entre altres elements: façanes, teules, rajoles de paviment i sistemes de reforç de maçoneria. Les fibres no s’incorporen al ciment escampades a l’atzar com al fibrociment sinó per capes, formant un panell tipus Sandwich
Comunicació Campus del Baix Llobregat
Les companyies han estat escollides pel centre barceloní de l’Agència Espacial Europea ubicat al Campus del Baix Llobregat, a Castelldefels. El programa, impulsat per Generalitat (Estratègia NewSpace), UPC i Parc Mediterrani de la Tecnologia, permetrà incubar 18 empreses en tres anys.
Cal un canvi de model per fer front al canvi climàtic i aquest canvi és una responsabilitat compartida entre administracions, empreses i ciutadania. El nou escenari requereix un nou tipus de gestió, més sostenible i més resilient, dels recursos naturals, tot començant per l'aigua.
Por Comunicació Campus del Baix Llobregat
Les associacions del Campus del Baix Llobregat de la UPC organitzen activitats i esdeveniments relatius a la seva essència. L’associacionisme està directament relacionat amb els graus i ofereix contacte entre estudiants i empreses o presència al òrgans de govern.
Roc Messeguer i Mònica Blanco (professors de l’EETAC i l’EEABB)
Més de 40 professors han participat en una trobada que pretén reflexionar i debatre sobre experiències de la comunitat educativa. Els eixos principals van ser els impactes, riscos, oportunitats i reptes que suposa la intel·ligència artificial i l’intercanvi de bones pràctiques.
Todo a punto para que arranque una pionera formación diseñada a la medida del empleo.
Comunicació Campus del Baix Llobregat
Un sistema d’optimització del reg mitjançant la utilització de drons i intel·ligència artificial guanya la iniciativa de suport al talent innovador. El jurat tria el projecte “per la seva bona exposició i argumentació, per donar una solució creativa i original i per la varietat tecnològica utilitzada”.
| Los jóvenes pasajeros del Innobus tienen la oportunidad única de ver en 360 grados el mundo de la industria del Baix Llobregat y L'hospitalet y vivir en primera persona lo que significa ser emprendedor. |
Los 35 participantes han visitado diez empresas del Baix Llobregat y L’Hospitalet con un autobús y siguiendo la ruta de la innovación. El programa está dirigido a universitarios con dificultades para entrar en el mundo laboral, dándoles visibilidad y reforzando su creatividad.
| Más de 250 docentes de primaria y secundaria de toda Cataluña participaron en la jornada eXploraSTEAM (Foto: Ayto. de Viladecans) |
Los participantes han conocido experiencias y recursos exitosos en centros educativos, entidades y organismos, a través de una feria de muestras y talleres.
| Violencia contra las mujeres - Datos del año 2022 |
Según la tercera Encuesta de Violencia Machista en Cataluña, el 78,2% de las mujeres del Baix Llobregat han sufrido algún tipo de violencia a lo largo de su vida. De estas mujeres, un 66,6% ha sufrido violencia sexual, un 48,8% violencia psicológica, un 29,3% violencia digital y un 6,7% violencia vicaria durante su vida adulta. Esta encuesta incluye datos comarcales por primera vez.
| Asistentes de la actividad (Foto: Ayuntamiento de El Prat de Llobregat) |
El proyecto "Jóvenes con capacidades singulares" llevó a cabo un taller intergeneracional en el Casal de Gent Gran El Remolar, donde 12 personas mayores y 12 jóvenes compartieron sus conocimientos y habilidades en el uso del teléfono móvil. La actividad fue valorada positivamente por los participantes y la organización.
| El proyecto LIFE NIMBUS, que busca utilizar biometano generado a partir de lodos de depuradora para alimentar un autobús |
Cetaqua, Centro Tecnológico del Agua, lidera una iniciativa que promueve la economía circular y propone un modelo de energía y transporte verde en el área metropolitana de Barcelona. El proyecto utiliza biometano generado a partir de lodos de depuradora para alimentar un autobús. Aigües de Barcelona, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) y la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) también participan en el proyecto. Actualmente, se están llevando a cabo pruebas a escala piloto para validar las tecnologías desarrolladas.
|
|
| L’EDIFICI RDIT DEL CAMPUS DEL BAIX LLOBREGA T DE LA UPC A CASTELLDEFELS ACULL EL CENTRE D’INCUBACIÓ ESA BIC BARCELONA |
El centre d’incubació de l’Agència Espacial Europea tria ‘star-ups’ basades en l’ús innovador de tecnologies o infraestructures de l’espai. El programa, impulsat per la UPC, el Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT) i la Generalitat, permetrà incubar fins a 18 empreses en tres anys.
Vivim a prop del mar, el sentim, l’escoltem, l’olorem, però què en sabem? Per nosaltres el mar sovint és un paisatge, una remor de fons, una vista des d’una finestra, l’escenari d’unes vacances o d’una passejada. Però el mar és molt més.
Per Laia Iglesias Galcerán, Servei de Gestió de la Innovació-Emprèn UPC, Universitat Politècnica de Catalunya
El curs 2021-22 s’ha iniciat amb una nova edició del programa de llançament de reptes a les dues escoles del Campus del Baix Llobregat: l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC), així com l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona (EEABB).
Per Marcos Quílez, Departament d’Enginyeria Electrònica UPC EEETAC-Campus Baix Llobregat
Un dels àmbits que més interès desperta són els cursos de robòtica educativa i programació per mestres que s’oferten des de fa 10 anys. La robòtica permet desenvolupar competències com creativitat, treball cooperatiu, cerca d’informació i les habilitats lingüístiques
L’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona instrueix per allargar els productes sense cabuda al mercat en fresc. La Càtedra Mercabarna UPC, s’ha creat per potenciar accions que contribueixin a l’estudi i la prevenció del malbaratament alimentari
La universitat estival de Ciència i Tecnologia de Castelldefels reprèn de nou l’activitat presencial al campus del Baix Llobregat. L’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes i l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial reobren les portes
Por Cristina Barrado - Grup de recerca ICARUS - Campus Baix Llobregat-UPC
La pandemia del coronavirus ha cambiado drásticamente el mundo. Millones de personas están infectadas y la llamada ‘nueva normalidad’ ha comenzado después de permanecer confinados durante largos períodos.
El fibrociment és un material de construcció molt recent dins de la Història de la Construcció. Tot i la seva curta existència, el material ha passat per molt diverses fases des que es va patentar a Àustria l’any 1900.
| El campus del baix llobregat té un fort compromís amb la innovació en l’ensenyament i la qualitat, combinat amb una intensa recerca |
El Campus del Baix Llobregat es va constituir a l’any 2005 per optimitzar els recursos i la relació amb l’entorn social i econòmic. L’ Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial i la d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes són dos referents.
Per Comunicació Campus Baix Llobregat
Segons dades de les Nacions Unides, uns 815 milions de persones a tot el món pateixen fam.
Per Comunicació Campus Baix Llobregat
Al Campus del Baix Llobregat de la UPC a Castelldefels vam començar a participar com a institució “partner” el curs 2018-2019 en un projecte d’innovació educativa adreçat a primària amb l’Escola La Guardia de Sant Vicenç dels Horts, gràcies al programa d’aliances Magnet.
Campus Baix Llobregat
Avui, voltant per l’entorn natural i educatiu del Campus de la UPC al Baix Llobregat a Castelldefels veiem espais plens de llum, esperant la vida i el moviment natural que encara no ha arribat.
Por Jesús Alcober / Campus Baix Llobregat
Investigadores de la EETAC, situada en el Campus del Baix Llobregat de la UPC, participan en el despliegue del software Go.Data, por la recogida de datos de campo sobre COVID-19.
L’activitat estival està adreçada a estudiants de quart d’ESO i primer de Batxillerat. Els participants d’aquest any hauran de fer front a una emergència sobrevinguda
El campus universitari promou la vida social i participativa: música, castellers, esports i festa.
| Smart City Expo World Congress en el recinto de la Fira de Barcelona en L'Hospitalet. (Foto: Ayuntamiento de Barcelona) |
La Smart City Expo World Congress ha arrancado este martes en el recinto ferial de Gran Via con la participación de más de 700 ciudades
| Inicio del curso Vilawatt en Can Calderon. (Foto: Ayuntamiento de Viladecans) |
El curso de eficiencia energética impulsado por el Ayuntamiento de Viladecans y financiado por la iniciativa Urban Innovate Actions ha comenzado en el Centre de Promoció Econòmica de Can Calderon
El Campus de la UPC en Castelldefels disfrutará en breve de una nueva infraestructura dedicada a estudiar la integración de los drones con la tecnología móvil 4G y 5G.
|
| La DCA-DRONS és una iniciativa per fomentar l'ús i la innovació dels drons al territori |
El passat 28 de març va tenir lloc la jornada anual de la comunitat de drons de la Digital Catalonia Alliance (DCA-Drons), que va reunir més de noranta assistents de l'ecosistema UAS (Unmanned Aerial System) català a l'Escola d'Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC), situada al Campus de la UPC al Baix Llobregat.
Un programa de la Politécnica quiere acercar a los niños cuestiones científicas y tecnológicas para dar respuesta a sus curiosidades. Los escolares envían preguntas a profesores que, a través de vídeos amenos, las responden mediante ejemplos comprensibles.
| La recerca i la innovació van innundar Castelldefels durant tres dies. (Foto: UPC) |
L’objectiu de la trobada és apropar la investigació a les empreses de la comarca | Enguany s’han celebrat al voltant de tres claus: el turisme, els drons i l’alimentació | Organitza l’Ajuntament amb la col·laboració de la UPC, la UOC, AEBALL i Innobaix
| Fornés durante la entrevista del mes de noviembre en El Llobregat. (Foto: El Llobregat) |
El filósofo hospitalense Antonio Fornés ha sido entrevistado este viernes en La Vanguardia, durante el mes de noviembre explicó a El Llobregat el ‘Viaje a la sabiduría’
|
|
|