www.elllobregat.com
Aquest estiu de festa en festa!
Ampliar

Aquest estiu de festa en festa!

Especial L'Estiu al Baix

miércoles 26 de julio de 2017, 18:45h
La comarca esclata aquests mesos d’estiu de festes i tradicions. El Baix Llobregat i L’Hospitalet gaudeixen d’una agenda atapeïda.

La nostra comarca és una autèntica explosió de Festes Major aquests mesos d’estiu. Amb el bon temps, els baixllobregatins celebren la vida i ho fan de la millor manera que hi ha, amb la seva gent i les seves tradicions. Amb Aquest reportatge pretenc animar als lectors a passar un estiu de festa en festa i gaudir de les festes majors d’arreu del territori. A continuació us presento els diferents elements festius que configuren aquestes festes perquè a través d’ells és com millor podem conèixer els diferents municipis del Baix Llobregat i les seves festes d’estiu, ja que són l’orgull de cada poble i ciutat.

Hospitalet gegants del Barri de Bellvitge

Bellvitge estarà de Festa Major del 3 a l’11 de setembre. D’entre les diferents activitats populars que s’hi organitzen destaquen els seus gegants, que són ànima i símbol del barri. També s’hi fan concerts, matinades dels grallers i d’altres activitats que donen vida a Bellvitge i fan que gaudeixi d’uns dies de festa. En aquesta festa hi podreu veure els gegants del Barri.

Àliga de Cornellà

Enguany Cornellà ha estrenat la seva majestuosa àliga, una figura solemne del seguici tradicional que ha arribat a la ciutat la darrera Festa Major, aquest mes de juny. Ho va fer amb un ball cerimonial que va servir per ser presentada a Cornellà, una ciutat que ara ja té la seva àliga i que es suma d’aquesta manera al seguici que ja tenia el municipi, amb els Gegants Cornelius i Fontsanta. Les Festes de Cornellà tenen lloc durant les festes tradicionals Festes de Corpus, unes festes molt lluïdes.

Sant Boi Gegants

La ciutat de Sant Boi compta amb dues parelles de gegants. En Baldiri i la Ramona, els Gegants de Sant Boi, que representen el Marquès de Marianao i una pagesa mudada, i els Gegants del Barri de Casablanca, que representen un obrer i l’esperit engrescador del barri. Si els voleu veure ho podreu fer el matí de la diada de Catalunya, durant els actes oficials davant l’Església de Sant Baldiri. També destaquen aquells dies el Festival Altaveu, que omple de música la Plaça de l’Ajuntament de Sant Boi.

Mussolet Gavà

Per Sant Pere Gavà s’omple de xerinolis, la colla encarregada de portar els gegants i gegantons i fer que les festes de la ciutat siguin de somni. Gegants, bèsties i cultura popular que apleguen diferents activitats i omplen de vida el municipi. També destaca el seu esbart dansaire i els seus bastoners. Els Gegants de Gavà representen els Barons d’Eramprunyà, i també els acompanyen personatges més fantasiosos, que són els gegantons Kamalot i Bruguers i diverses figures.

Cadefoc Viladecans

Repassant la història de Viladecans, trobem que en època dels senyors feudals, aquest municipi va ser centre de grans caceres, sent la seu vella, la torre anomenada, del Baró, on es donava recer als gossos, cavalls etc... Aquests animals que ajudaven a la caça eren corpulents ja que la zona on caçaven era pantanosa i fangosa i d’aquí va néixer en Cadefoc, ja bèstia de foc de Viladecans. Si la voleu veure en acció ho podeu fer durant la Festa Major de Viladecans del 7 a l’11 de setembre.

Pollo Prat

La Festa Major del Prat inclou activitats i propostes per tots els públics. Una festa participativa, per gaudir i compartir amb els amics, la família, veïns... Amb propostes musicals diverses en dos espais musicals destacats: Músiques al Parc (al parc d’en Fondo d’en Peixo ) i Nits a l’Estació. La cultura tradicional té un paper protagonista, començant amb el toc d’Inici i l’Esclat de Festa Major, i amb cercaviles, castellers, danses tradicionals, correfocs, etc. Els espectacles infantils i de teatre i circ surten al carrer, amb La Cirquera a la pl. de Pau Casals o els espectacles a la pl. de Sant Jordi o pl. de la Constitució. Els balls populars amb orquestres també són protagonistes durant els quatre dies de Festa Major. Enguany s’estrena un nou espai d’activitats a la ciutat, a la pl. del Cementiri Vell. Les Festes del Prat arriben la tercera setmana de setembre, amb una agenda atapeïda d’activitats. Destaca el seu “Pollo” una bèstia de foc ben representativa del Prat, ja que representa el seu famós “pota blava”. Aquest animaló tira foc pels carrers del Prat durant la seva festa major. La ciutat també compta amb una gran tradició gegantera amb la participació dels seus gegants el 22 de setembre a la tarda al toc d’inici amb els gegants vells i amb tota la imatgeria i gegants d’arreu de Catalunya el 24 de setembre.

Gegants pirates de Castelldefels

Castelldefels, vila de mar, va estar durant molts anys sotmesa a corsaris i pirates que volien envair les seves marítimes i estratègiques terres. És per aquest motiu que fa uns anys, la ciutat de Castelldefels va rebre amb els braços oberts als ses nous gegants, els temuts pirates Dragut i Otxalí, dos gegants que són els autèntics protagonistes de les Festes de Mar, d’aquest mes de juliol. També els podreu veure amb els seus altres companys durant la Festa Major a l’agost, en unes festes majors carregades de concerts, activitats a l’aire lliure i a la platja i un castell de focs que fa honor al nom del poble.

Gegants Esplugues

La ciutat d’Esplugues estarà de Festa Major petita a partir del dia 22 de juliol i de Festa Major a partir del 16 de setembre, amb diferents activitats. Símbol de la ciutat i d’aquestes festes són els seus gegants. En Mateu, hereu de la noble família del castell de Picalqués, enamorat de la pubilla d’un hostal, na Marta. Un amor impossible ja que les seves famílies no accepten la relació. Un dia, en Mateu, amb el seu Cavall quim, va anar a trobar a la enamorada, preparada per Caterina, una gitana, la nit de Sant Joan, però es va precipitar per un barranc amb tràgic desenllaç. Ara la ciutat espluguenca recorda aquella llegenda amb festa i gresca amb les seves quatre figures dedicades aquesta història.

Mula Sant Feliu

La Mula de Sant Feliu, junt a la Garsa, són dos dels elements característics de la festa de Sant Feliu de Llobregat. Els podreu veure durant la seva Festa Major dedicada a Sant Llorenç, el 10 d’agost o durant les sonades Festes de la Tardor, la segona setmana d’octubre. La mula té la característica que està portada exclusivament per dones, el seu origen el trobem l’any 1987 quan la vila va voler representar el Ball de la Patum de Berga i va fer imatgeria pròpia amb la que poder-la representar. Entre les activitats més representatives organitzades per les “Muleres” trobem el carnestoltes.

Gegants Sant Joan Despí

Sant Joan Despí viu les seves lluïdes festes a finals de juny, per Sant Joan. De les seves festes són símbol els seus gegants, els vells, en Joan Pi i la Pomereta i els nous, en Jujol i na Creació, el famós arquitecte que va dibuixar nombrosos edificis a la ciutat i la seva creació, que representa el seu amor per l’arquitectura i la personificació de Can Negre, edifici insígnia de l’arquitecte. També destaca el seu Drac Braulio, un drac molt original.

Gegants Sant Andreu

Sant Andreu de la Barca té uns gegants que representen el nom de la vila. L’Andreu, un barquer que traspassava persones d’un cantó a l’altre del riu, quan les comunicacions no eren pas fàcils, i la Quimeta, una bugadera que somrient anava al riu a rentar la roba. Ells dos són els grans protagonistes de la Festa Major de Sant Andreu i ho celebren amb una trobada el 2 de setembre a la tarda amb la XI Trobada de gegants de la gegantona Ètnia.

Mamut Sant Vicenç

Sant Vicenç dels Horts, gaudirà a la partir del 21 de juliol de la seva Festa Major d’Estiu. En Mamut Venux, és juntament amb els Gegants Vicenç i Coloma els màxims representants. La figura d’un mamut fa referència a la troballa d’un fragment de defensa (ullal) de mamut que es va trobar a (Mas Duran) Sant Vicenç dels Horts l’any 1886. El nom de “Venux” és una adaptació del nom d’un dels copatrons de la vila, Sant Venust. Aquesta bèstia de foc destaca en el món del bestiari festiu tant per ser d’una tipologia atípica (mamífer prehistòric), com per usar materials de construcció diferents als habituals en aquest món, com també per l’espectacularitat de les enceses i lluïments amb pirotècnia.

Gegants Martorell

La ciutat de Martorell és coneguda arreu pel seu magnífic pont del diable a mode patrimonial, i a mode popular per la seva misteriosa llegenda. Els Gegants de Martorell, el Diable i la Velleta. Segons conta la llegenda, la Velleta anava a buscar aigua a l’altre banda del riu, un dia el pont del diable es va esfondrar per una riada, i la velleta no podia travessar a l’altre banda del riu. Aleshores se li va aparèixer el dimoni, que li va prometre reconstruir el pont a canvi de la primera ànima que per allí hi passés. Dit i fet, però la velleta tenia un pla per salvar la seva ànima, va deixar passar primer el seu gatet i el dimoni enfurismat no es va poder endur l’ànima de l’astuta velleta. Podeu veure aquests gegants el 14 d’agost per la tarda durant la Festa major petita, un dia molt especial per Martorell ja que s’estrenaran les repliques infantils d’aquests dos gegants.

Camell Molins de Rei

“El Camell” és l’element més característic de la Festa Major de Molins de rei. El seu origen és molt difícil d’establir, però hom el situa al Carnaval de Molins quan cada any es construïa un camell, cercant per les bores del riu el cap de matxo sencer que col•locarien en un carro. La bèstia es caracteritzava per dues taronges a la concavitat dels seus ulls i pel moviment de les mandíbules per mitjà d’un mecanisme que feien que s’obrís i tanqués. Ara el Camell irromp cada any per festes a les matines i durant el correfoc de dissabte a la nit. Una bèstia de foc que impressiona i que compta amb una gran personalitat i estima dels molinencs. També destaquen els seus gegants, amb una gran activitat durant la Festa Major de Sant el 29 de setembre amb passada dels gegants vells al matí, el 30 de setembre la passada dels gegants nous amb la presencia de gegants de fora de Catalunya i 1 d’octubre XXXII Trobada de gegants al matí.

Drac Olivé Olesa

D’Olesa de Montserrat destaca la seva festa dels Miquelets l’1 i 2 d’octubre, una recreació històrica en record als 158 soldats austriacistes originaris d’Alemanya, Àustria, Suïssa, Portugal, Flandes, Holanda i Catalunya morts a Olesa de Montserrat entre 1706 i 1714, en el transcurs de la Guerra de Successió. També sobresurt el seu Drac Olivé, un drac que lliga molt bé amb la tradició del drac de Sant Jordi a Catalunya.

Gegants Esparreguera

Els gegants d’Esparreguera tenen una noble histpòria, El Guillem era un noble senyor d’Esparreguera de finals del segle X i l’Emma, la seva senyora muller. Tots dos vivien al castell d’Esparreguera, situat dalt d’un turó. L’Emma va ser raptada PER l’Al-Mansur, que va passar per Esparreguera amb el seu exèrcit camí de Barcelona. En Guillem no va tornar a saber mai més res de la seva bonica Emma. També compten amb un gegantó molt divertit que representa els espàrrecs de la vila, l’Espinguet. La seva festa major és del 7 a l’11 de juliol.

Gegants de Sant Just

Sant Just Desvern celebra la seva Festa Major de l’1 al 6 d’agost. En aquesta festa hi podreu veure els seus gegants Gentil i Flor de Neu que representen dos personatges de l’obra Canigó, de Mossèn Cinto Verdaguer, llibre que es va escollir per consulta popular, ell era un guerrer i ella una fada. El seu constructor va ser en Manel Casserres i Boix. També tenen uns gegants més vells, en Pastor i na Justa, que representen una parella de reis i la princesa, foren construïts per en Domènec Humbert i comprats a la botiga “El Ingenio” de Barcelona , estrenats el 5 de Juny de 1954, coincidint amb el Corpus.

Corb de Corbera

Com no podia ser d’una altra manera, Corbera compta amb un Corb de bèstia de foc. El corb és el símbol de la vila. L’escut i la bandera del municipi estan representats en aquest corb coronat. La llegenda popular conta que a Corbera, fa més de mil anys, hi habitava una gran quantitat de corbs. El nom popular de Corbera prové del significat popular “lloc abundant en corbs”. És per aquesta raó que es va construir aquesta bèstia mitològica, per portar les arrels del poble, i què millor que un corb coronat. El podreu veure durant les festes majors de Corbera de Llobregat 22 de juliol Festa major d’estiu en honor a Santa Magdalena. Aquell mateix dia també podreu veure els Gegants de Corbera.

Drac Apocaleus de Vallirana

Vallirana compta per la seva Festa Major a Sant Mateu amb un impressionant drac de 7 caps, és un drac inspirat en l’estil i l’estètica dels dracs tradicionals catalans. Aquest drac compta amb acompanyament musical propi, El Drac de Vallirana: Passeig i Dansa del Foc” ,que interpreten els Grallers de Vallirana .El vestuari dels portadors del Drac també sorprèn. Es tracta d’un tipus de vestit molt original, inspirat en l’edat medieval. Consta d’una caputxa granatosa, una cassaca verda i uns pantalons bombatxos ratllats. El podreu veure durant la Festa Major de Vallirana als volts del 21 de setembre.

Gegants de Pallejà

Els Gegants de Pallejà estan profundament arrelats a la vila, es troben exposats a “el Castell” i es diuen Martí Teula de Sobreroca i Laieta Canduro i Rovires en honor als copatrons de Pallejà. En Martí porta una aixada i una bota tot tornant del tros, mentre que la Laieta porta un ram de flors silvestres collides al bosc i un cistell ple de maduixes, en representar la plantació tradicional a la vila. Els podreu veure durant la Festa Major d’Estiu de Pallejà, la primera setmana de juliol, una festa major carregada d’activitats refrescants, concerts i actes tradicionals, com gegants, bastons, castells…

Garçot Abrera

Per Sant Pere, festa a Abrera, diu la dita. Cada 29 de juny la vila s’omple de Festa Major. Un dels seus màxims exponents és el Garçot, una bèstia que rep el nom referint-se a la Garsa una au molt present en aquell municipi. Per això, la trobem representada tant en el bestiari com en la mà esquerra de la geganta, la “Roser”. Hi ha diverses versions del perquè es representa tant sovint aquest animal. Una versió bastant antiga, explica que per la festa major de Sant Pere era costum a les cases, fer un dinar a base de garses, que es cuinaven de forma suculenta. Una versió més moderna afirma que s’anomenaven “garses” a les dones d’Abrera que anaven a treballar a la Colònia Sedó d’Esparraguera i com que a l’hivern feia molt fred, es protegien amb unes grans capes negres. Una història ben curiosa que podeu trobar si aneu a la Festa Major d’Abrera, per Sant Pere.

Cireres Santa Coloma de Cervelló

Santa Coloma és coneguda arreu per les seves dolces cireres, a la vila hi ha dues figures que recullen aquest emblema, dos nans ben divertits. També compten amb una majestuosa parella de gegants, El Roc i la Coloma, que són un hereu i una pubilla vestits amb roba de festa del segle XVII. Aquests personatges recuperen la identitat agrícola i rural del poble que té durant el segle XVII l’època de gran proliferació de les masies. El seus noms es deuen als patrons del poble: Sant Roc i la Santa Coloma, una per ser la patrona de l’església parroquial i l’altre per salvar el poble de la pesta. Els podreu veure durant la Festa Major en honor a Sant Roc el dia 16 d’agost.

Gegants Sant Esteve de Sesrovires

Els gegants de Sant Esteve, en Siset i l’Angeleta, es van batejar durant la Festa Major de 2005, després d’una llarga etapa de creació en els tallers Sarandaca, de Granollers. En Siset, armat amb dos pedrenyals, representa un bandoler dels que es diu rondaven els boscos de Sant Esteve, pels volts del segle XVI. L’Angeleta és una jove pubilla sesrovirenca que duu la característica garlanda al braç. Els podreu veure durant la Festa Major del municipi la darrera setmana de juliol amb activitats ben diverses.

Cérvol de Cervelló

No ens ha sorprendre, que la bèstia d’aquesta vila sigui, el seu símbol, un cérvol, la procedència del qual ve de l’escut i de la baronia de Cervelló. Hug de Cervelló era Baró de Cervelló i vivia al castell de Cervelló. Actualment del castell queden la torre principal i la capella. I és per aquest motiu que la colla del Diables “Els Encaputxats Diabòlics” vàrem fer el Cérvol. El podreu veure durant la seva festa major del 29 al 31 de juliol. També podeu acompanyar els gegants del municipi el dia 15 de setembre durant la pujada que fan a l’emblemàtica i vermellosa Església de Santa Maria de Cervelló.

Cucafera de Begues

La Cucafera de Begues és un element de bestiari festiu de dels més originals i genuins de la nostra comarca, conta la historia que un estiuejant que passava els estius a Begues, va pensar a construir un animal fantàstic, com els que alegraven les festes populars d’arreu de Catalunya. Només en un mes va fer un animal de catrópedra que calien set persones a l’interior per poder moure’l. Després de la guerra civil, la Cuca Fera va renéixer després de 42 anys d’oblit. Des d’aleshores cada any per la festa major, la Cuca Fera surt al carrer i és l’acte més esperat i que més gent congrega tant de fora com del mateix municipi. El dia 23 de juliol al matí també podreu veure els Gegants de Begues.

La Bèstia de Torrelles

La colla de diables de Torrelles de Llobregat és un grup nascut l’any 2002 de la il•lusió d’un grup de torrellencs i torrellenques per a fer una colla de diables al seu poble i davant de la inexistència d’uns diables propis del municipi que poguessin posar el foc a les festes majors. Fan correfocs, tabalades, passejades pel poble amb la bèstia de la colla, espectacles pirotècnics i bufades de foc a Torrelles de Llobregat, però també arreu de Catalunya. La colla està dividida en tres seccions: cremadors, tabalers i bestiari. Una bèstia molt curiosa i que de ben segur fa por veure-la encesa. També compten amb la figura d’un bou.

Gegants Sant Climent

En Climent i na Roser representen dos pagesos que tornen de collir cireres, el fruit que dóna fama al poble. Ell vesteix faldilla i armilla de pana marró, camisa blanca, un llaç negre al coll, barretina vermella i a la mà esquerra hi duu un bastó. Ella representa a una pubilla i va abillada com a tal, portant faldilla estampada, cos de vellut negre, una mantellina blanca feta de ganxet i una gallana que li recull els cabells naturals que llueix. El nom del gegant, Climent, fa referència al patró de la vila, sant Climent. I el de la geganta, Roser, és en honor a l’ermita que es troba a la vila i on s’hi realitza cada primer cap de setmana d’Octubre el tradicional aplec del Roser. L’any vinent aquesta petita vila es convertirà en la vila més gegant en esdevenir Ciutat Gegantera de Catalunya 2018.

Gegants La Palma

Els Gegants de la Palma representen una parella de Caramellaires, una tradició molt arrelada a la vila. Són uns gegants ben especials ja que tnene la particularitat de poder asseure’s en una cadira mentre són a plaça plantats. La Geganta porta la partitura amb caramelles i el Gegant una cistella tradicional per cantar caramelles. Aquests gegants surten al Juny, que celebren la seva Trobada Gegantera. També els podreu veure durant la Festa Major en honor a Santa Maria de la Palma que se celebra el 15 d’agost. Una festa amb moltes activitats refrescants i divertides.

Cavall armat Papiol

El Papiol compta amb una Festa Major original i divertida, que cada cop més arrela al municipi. Destaquen les penyes, uns grups d’amics que fan divertides samarretes per celebrar la Festa Major, també destaca ‘L’assassinu del pepinu’, que organitza la Penya Pàjaru, una activitat que diverteix als més joves en un joc que fa poble i el correfoc, amb el Cavall armat com a màxim representant. Compta amb una alta participació dels papiolencs i papiolenques amb una barreja de colors de samarretes i el ball del confeti, un ball tradicional són els grans atractius que podeu trobar en aquesta festa. La festa es celebrar el darrer cap de setmana de juliol, amb activitats de tota mena pensades per a totes les edats.

Gegants Collbató

Els gegants d’aquesta vila, representen una història d’amor que hi va haver en plena guerra contra els francesos. Expliquen que Hi havia un bandoler que es deia Mansuet i la seva dona que es deia Marta. Com eren bons volien ajudar al poble de Collbató a salvar-se dels soldats francesos. En Mansuet va dir que es podien amagar a les Coves del Salnitre. Els francesos van anar a mirar a les Coves si hi havia algú. Les coves ressonen molt, per això el Mansuet va tirar una olla a terra i els francesos van fugir molt espantats pensant que les coves els caurien a sobre. Per celebrar la seva enginyosa victòria el poble de Collbató va fer aquests gegants. Els podreu veure durant la Festa Major la darrera setmana d’agost.

Gegants Castellví

Castellví de Rosanes té una parella de gegants, en Guillem i na Ermessenda. Els dos gegants resten exposats permanentment al saló de plens de l’Ajuntament. La seva construcció es va impulsar el 1995, coincidint amb el novè centenari de Guillem Ramon III de Castellvell com a baró del Castellvell de Rosanes. Els podreu veure durant la Festa Major dedicada a Sant Miquel a finals de setembre.

Des d'aqui pots accedir de forma totalment gratuïta al nostre especial L'Estiu al Baix 2017

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)


Normas de uso

Esta es la opinión de los internautas, no de El Llobregat

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes.

La dirección de email solicitada en ningún caso será utilizada con fines comerciales.

Tu dirección de email no será publicada.

Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Portada | | Búsquedas | [ RSS - XML ] | Política de privacidad y cookies | Aviso Legal
Comunicación Metrobcn, S.L. :: Redacció: Raurich, 62 (08830) Sant Boi de Llobregat
Contacto